Украински военен инструктор: Смъртта на един войник е трагедия, на хиляда е статистика

Украински военен инструктор: Смъртта на един войник е трагедия, на хиляда е статистика
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Неизбежно е, че ще има жертви. Ние сме свикнали с това. Смъртта на един човек е трагедия, на хиляда е статистика. Това разказва пред в. „Гардиън“ украинският военен инструктор Денис Кравченко, който в момента обучава затворници.

Той знае, че някои от тях никога няма да се върнат от фронта. По думите му военните се нуждаят от по-добър PR и по-високи заплати, ако искат да решат проблема си с набирането на персонал. Украйна в момента има проблем с мобилизацията.

За да привлече повече войници за ЗСУ, Киев взе решение да мобилизира затворници. До момента 3800 такива са освободени предсрочно по нова схема, предназначена да запълни празнини във въоръжените сили на Украйна. В армията не допускат изнасилвачи и масови убийци.

Един от затворниците се казва Володимир Присяжнюк, който разказа историята си пред британския вестник. Миналата година се скарал с тъста си и докато е бил пиян го е ударил два пъти в главата. Другият мъж умира. Младият мъж признава в съда вината си и получава 8 години. Разказва, че армията му дава нов шанс в живота.

„Хората веднага започнаха да се отнасят с уважение към мен. Топлината беше невероятна. Когато си в затвора, ти си нищо. Сега отново съм човек", разказва затворникът, който вече е войник. Неговата съпруга обаче е спряла да му говори, след като разбрала, че влиза доброволно в армията.

Много от затворниците ще бъдат убити на фронта. Русия, например, още от 2022 г. мобилизира престъпници. Огромна част от тях бяха убити в битката за Бахмут, сражавайки се в частната (тогава) армия на Пригожин „Вагнер“.

Според новата украинска схема за затворници присъдите им се премахват след една година в армията, но те трябва да продължат да се бият за неопределено време (до края на войната). Ако затворниците дезертират, те получават допълнителни пет до 10 години затвор в допълнение към първоначалните си присъди. Нямат право на 15-дневна отпуска като редовните войници, но имат право на посещения от съпругите.

 

Станете почитател на Класа