Изтребители F-16 вече летят над Украйна? Le Monde с ексклузивен коментар от фронта

Изтребители F-16 вече летят над Украйна? Le Monde с ексклузивен коментар от фронта
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Все още няма визуални доказателства за F-16 в украинското небе. Ако вече са дислоцирани в една или повече украински бази, те са старателно замаскирани, защото Русия непрекъснато бомбардира летищата, които най-вероятно ще приемат тези изтребители.

Това заяви кореспондентът на френското издание Le Monde Емануел Гриншпан. По думите му западните изтребители ще помогнат на украинските сили, но едва ли има някой, който смята, че само с F-16 Украйна ще може да обърне изцяло войната в своя полза.

Журналистът коментира и желанието на Киев вече да преговаря с Русия. „Володимир Зеленски вероятно е искал да демонстрира на Запада, както и на страните от Глобалния юг, че остава отворен за преговори. Това е по-скоро поза на този етап, отколкото конкретно предложение. Фактът, че руснаците не бяха поканени на първата мирна конференция (в Швейцария), беше лошо приет от дипломатически сили като Китай и Саудитска Арабия“, каза той.

„Москва също е в декларативна "миролюбива" позиция, но с искания, равнозначни на украинска капитулация. Владимир Путин смята, че времето е на негова страна. Той смята, че единният западен фронт ще се разпадне и разчита на победа на Доналд Тръмп през ноември, което може да доведе до ултиматум за Киев: незабавно прекратяване на огъня, териториални отстъпки или спиране на доставките на оръжие. Позициите и на двете страни в момента са максималистки и споразумението изглежда далече“, посочи журналистът.

Le Monde пише още, че загубите в човешка сила са 1:3 в ущърб на руския агресор. В същото време украински войници коментират, че армията на Русия не трябва да бъде подценявана, защото е научила много добре грешките си от 2022 година и ги поправя.

Станете почитател на Класа