Как да не се попада в капаните, поставени от англосаксонците

Как да не се попада в капаните, поставени от англосаксонците
  • Публикация: 
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Руско-японската война: урок, който не бива да се забравя

 

 

Преди 120 години на 9 февруари нов стил (27 януари стар стил) 1904 г. започва Руско-японската война. Продължава 20 месеца и завършва с подписването на Портсмутския мирен договор на 5 септември (23 август) 1905 г. Нека ви напомня, че войната се води за влиянието на тези страни в Далечния изток, предимно за контрол над Манджурия (североизточната част на съвременен Китай), Корея и Жълто море. Повечето руски историци смятат Портсмутския мир дори не за „равенство“, а за поражение за Русия.

Войната е започната от Страната на изгряващото слънце, зад която стоят англосаксонците, по-точно Великобритания и САЩ. Именно те насърчиха Япония да влезе във война, като й осигуриха политическа и финансова подкрепа.

Ясно е, че с помощта на Япония англосаксонците се стремят да отслабят нарастващото влияние на Руската империя в Далечния изток. За да установят в крайна сметка самите те контрол над този регион. По темата за руско-японската война са написани много книги, които описват много от тънкостите на тази война.

Струва ми се, че в съветско време обикновеният гражданин на нашата страна разбираше по-добре много от тънкостите на тази война, отколкото днешният гражданин на Руската федерация. Тогава, по-специално, нашите сънародници прочетоха редица романи на Валентин Пикул, посветени на Руско-японската война от 1904-05 г. Това са „Крайцери“, „Решителни с „Решителни““, „Прокълнатата банка Догър“, „Три епохи на Окини-сан“, „Каторга“, „Богатство“.

Вярно, те описваха главно бойните действия на войната. Социалните, икономическите и политическите аспекти на войната в съветската (и постсъветската) литература не са описани толкова дълбоко. Да, понякога се усеща идеологическа пристрастност.

Вярно е, че повечето автори са съгласни, че войната се превърна в голямо бреме за икономиката на Руската империя. В резултат на това социалното положение на работниците се влошава. Че това предизвиква първата революция в Русия, която датира от януари 1905 г. до юни 1907 г.

Започва със стачка в Путиловския завод на 3 януари 1905 г. (последвана от Кървавата неделя на 9 януари) и завършва на 3 юни 1907 г., когато министър-председателят П.А. Столипин разпусна Втората Дума (историците наричат това събитие „превратът от трети юни“).

Бих искал да разбера по-дълбоко въпроса как са свързани Руско-японската война и така наречената „руска” революция от 1905-07 г. Не може да се спори, че Руската империя е била, меко казано, „недостатъчно” подготвена за война. И когато тя започна, властите подцениха продължителността на войната и нейната финансова тежест.

Финансовото ведомство първоначално заяви, че цената на войната може да бъде 100 милиона рубли (тогава в злато). Военното ведомство оцени възможните нужди по-трезво: 700-800 милиона рубли. И след края на войната Министерството на финансите публикува точната цифра за преките военни разходи за 20 месеца: 2,347 милиона рубли.

 

 

Но това са само преки бюджетни разходи, адресирани до военното министерство. Известно е, че войните свършват, но разходите за тях продължават дълго време. Често в книгите за историята на Руско-японската война се цитират изчисленията на счетоводителя на Държавната хазна на Временното правителство Гавриил Дементиев. До лятото на 1917 г. те възлизат на 6 553,8 милиона златни рубли.

За сравнение ще кажа, че в навечерието на войната годишните разходи на държавния бюджет бяха по-малко от 2 милиарда рубли. Оценката включва преки военни разходи за 20 месеца от войната и обслужване на „японски“ заеми и плащания от хазната на ветерани от войната и семействата на загиналите, както и компенсация на японците за разходите за поддържане на руските пленници и др.

По-голямата част от сумата, посочена от Дементиев, беше лихвените плащания по заеми, с помощта на които беше необходимо да се закрие дефицитът на държавния бюджет по време на войната. Въпреки това, дори след края на войната, трябваше да бъдат издадени още няколко заема, за да се стабилизират публичните финанси.

За покриване на разходите за войната в Далечния изток бяха издадени заеми на стойност 2125 милиона рубли, включително около един милиард рубли външни заеми ( Oбухов Н.П., Икономически кризи в Русия в началото на 20 век // Финанси 2009, № 9 ). Тези заеми увеличиха държавния дълг на Руската империя с около една трета за 20 месеца.

Прави впечатление, че заемите са били дългосрочни. И обслужването за някои от тях ще продължи до 1950 г. Като се вземат предвид пълните задължения по такива заеми, общите разходи за войната за Русия биха могли да възлязат, според експерти, на 9-10 милиарда златни рубли (А. Е. Арменски, С. Е. Кочубей, С. О. Травин, В. В. Устюгов. Икономиката на суверенната демокрация - Москва: Агенция за социални проекти, 2007).

Плащанията обаче са спрени след октомври 1917 г. В началото на 1918 г. е издаден декрет на Съвета на народните комисари, който обявява отказа на съветското правителство от дълговете на царското и временното правителство.

Разбира се, икономическата ситуация в Русия се усложнява след началото на войната. Нека ви напомня, че в Руската империя от края на 1899 г. започва икономическа рецесия, която продължава до 1903 г. Икономиката на страната току-що беше започнала да се съживява, когато започна войната.

Започна нова рецесия, която засегна 15 индустрии; той е най-дълбок в най-големия отрасъл на руската промишленост - памук: 18,6%. Вярно е, че в тези отрасли, които бяха пряко или косвено свързани с производството на оръжия и боеприпаси, напротив, започна силен растеж. От 1904 г. всички отрасли на тежката промишленост увеличават продукцията си.

Строителството на железопътни линии, свързани с военните нужди, се разшири (на първо място беше необходимо значително да се увеличи пропускателната способност на Големия сибирски път). Като цяло в Русия се наблюдава намаление на стойността на брутната промишлена продукция, произведена през годината с 3,3%. Но подобни намаления са регистрирани и по време на рецесията от 1899-1903 г.

Известното намаляване на брутния промишлен показател беше компенсирано от отличната зърнена реколта през 1904 г. През 1904 г. част от емисията на рубли от Държавната банка е извършена в нарушение на емисионното правило, т.е. без обезпечение със златни резерви. Размерът на необезпечената емисия възлиза на 204 милиона рубли. Това е сравнително малка сума. Никой не забеляза, че рублата се обезцени. Като цяло нямаше катастрофа в икономиката. И лекото намаление на реалните доходи на населението през 1904 г. не е по-голямо от подобно намаление по време на рецесията от 1899-1903 г.

Накъде ви водя с това? Стигам до извода, че причините за така наречената „руска” революция от 1905-07 г. не са били в страната, а извън нея. Тази революция е провокирана и подхранвана от англосаксонците и отчасти, както казват историците, от японците.

В началото на ХХ век нямаше термин „хибридна война“, но изглежда „руската“ революция беше част от тогавашната хибридна война, която англосаксонците водеха срещу Руската империя. Или по-скоро на тези, които ги водеха срещу нас с пари и по нареждане на англосаксонците.

„Горещата война“ в Далечния изток беше водена от японците. И това, което се случваше вътре в страната, беше това, което сега щеше да се нарече „кадифена революция“. В това отношение като „ръце“ на англосаксонците се използват политическите активисти, които се наричаха „революционери“, както партийни (РСДРП, социалистите - революционери, Бунд и др.), така и непартийни.

Трябва да се отбележи, че революцията в Русия започна в момент, когато нашите въоръжени сили в Далекоизточния театър на военните действия вече се бяха възстановили от поражения (много от които настъпиха в началото на 1904 г. поради изненадата от японското нападение и традиционната ни неподготвеност за война ).

Започна военно-икономическата мобилизация на страната като цяло и изграждането на нашите въоръжени сили в театъра на военните действия в Далечния изток. Япония вече изпитваше свръхнапрежение на силите си, въпреки продължаващата помощ от англосаксонците (по време на войната те предоставиха на Страната на изгряващото слънце заеми и кредити на обща стойност 400 милиона тогавашни долара).

Особено голям принос за подкрепата на Япония има банкерът Якоб Шиф. В тази ситуация нашите противници решиха да отворят втори фронт срещу Русия под формата на така наречената „руска” революция. Очевидно главният проводник на хибридната война срещу Русия е бил Яков Шиф

Западът храни революционери (по-правилно „чужди агенти“) по много канали и от много източници. Включително „портфейл“ на „чуждите агенти“ в Русия беше същият Яков Шиф. Издали сме много книги на тази тема. Един от най-изчерпателните източници на информация по тази тема е следната книга: Сикорски E.A. Пари за революцията: 1903-1920. Данни. Версии. Отражения. – Смоленск: “Русичи”, 2004 г.

Много произведения дават цифри и факти за финансова подкрепа на “революционери” от Англия и САЩ. Но в горепосочената работа се предоставя информация, че японците също са допринесли за каузата за подстрекаване на „руската“ революция. През март 1905 г. японското военно ведомство отпуска 1 милион тогавашни йени за подготовка на въстанието в Русия. Това са приблизително 40-50 милиона щатски долара в мащаб - началото на 21 век.

Хиляди книги са написани за щетите, нанесени от тогавашните „революционери” на Русия. Не всички техни опити бяха успешни. И така, дори имаше план за убийството на руския император Николай II на 9 януари 1905 г. Кървавата неделя можеше да завърши в кръвта на руския монарх. Но този ден всичко се разви различно. Сега искам да се спра само на една посока на тяхната подривна дейност, която историците обикновено не подчертават особено. Имам предвид дейностите за подкопаване на икономиката.

На първо място, това подкопаване на икономиката става чрез организиране на стачки и митинги. Между другото, въпреки всички усилия на революционните лидери, те не винаги успяваха да накарат работниците да предложат политически искания (до свалянето на царя и установяването на република). Работниците се съгласиха да поставят само икономически искания (заплати, сигурност на работното място, работно време и т.н.). Но това вече беше достатъчно, защото работата на заводите и фабриките беше блокирана.

Една от най-големите стачки започна през октомври 1905 г. в Москва, след което се разпространи в цялата страна и прерасна във Всеруската октомврийска политическа стачка. От 12 до 18 октомври над 2 милиона души излязоха на стачка в различни отрасли.

Без да навлизам в подробности, ще отбележа, че икономическите загуби от стачките бяха големи. Ще дам откъс от книгата на А. Ф. Яковлев „Икономическите кризи в Русия“ (Глава VIII „Промишлеността по време на Руско-японската война и Първата руска революция“): „Революционните събития доведоха до значително намаляване на производството във всички отрасли през 1905 г. Събитията в политическия и икономическия живот на страната наложиха и ограничаване на разходите за саниране и още повече за ново строителство.

При тези условия спадът в индустриалното производство и търговския оборот беше неизбежен, което прекъсна по-ранното възстановяване. Но това в никакъв случай не беше депресия от цикличен характер, след криза, когато производството се извършва в намален мащаб, при по-ниско ценово ниво и наличие на големи запаси от непродадени продукти.

Но революционерите имаха за цел не само да блокират работата на индустрията и транспорта. Те също се опитаха да създадат хаос и паника в сферата на финансите и паричната икономика на Русия. Тогава нямаше радио, телевизия и интернет. Средството за всяване на паника бяха листовки и вестници.

Ето един ярък пример. В първия ден от войната с Япония в Санкт Петербург вложителите на държавната спестовна банка започнаха да се свързват с офисите на тази институция и да изтеглят парите си. Както се оказа, същото се случи и в други градове.

Всички инвеститори държаха еднакви листовки в ръцете си, които съдържаха призива: „Спасете парите си!“ „Министрите се нуждаят от пари за войната с Япония. Вземат ни парите от спестовните каси и ни даватсамо рента“, пише в листовките.

Очевидно операцията е подготвена предварително и е планирана да съвпадне с началото на войната. Започна изтичането на пари от спестовните банки. Особено тежка паника обхвана Варшавската, Балтийската, Минската, Виленската и Гродненската провинции.

Тази история е описана подробно в книгата на Николай Стариков „Кой уби Руската империя. Основната тайна на ХХ век“ (М.: Яуза-ЭКСМО, 2006). И ето заключението на автора: „Името на главния организатор на финансовата паника е резидентурата на британските и френските разузнавателни служби. Именно тези разузнавателни служби предоставиха на японците безценна помощ, помагайки на нашия враг. Когато войната започна, „съюзниците“ с чисто сърце предадоха на Япония своите контакти сред нашите революционери. Така започна предателството на собствената си страна от „борците за народно щастие“, което доведе до катастрофата на седемнадесетата година.

Сега тази история за паниката на вложителите през 1904 г. е разказана в съвременната Сбербанк, като се фокусира върху сложностите и трудностите, които тази уважавана организация е изпитала през своята 160-годишна история. Въпросът кой и защо е организирал тези трудности вече не се повдига и не се изследва. И никой не прави паралел между подобни действия и по-нататъшното завъртане на маховика на революцията.

Но подобни провокации продължиха. И сега Руско-японската война приключи и в същото време пламна така наречената „руска“ революция. Лев Троцки, изгряваща звезда на революцията, на 2 декември 1905 г. говори в редица вестници с „Финансовия манифест“ на ЦК на РСДРП и Петербургския съвет на работническите депутати: „Златният резерв на Държавната банка са незначителни... Ще се разпадне на прах, ако във всички транзакции изискват размяна за златна монета " Троцки предложи „да се изисква плащане в злато във всички транзакции, както и при плащане на надници и заплати “ .

Троцки не успя да предизвика паника. Държавната банка продължи да обменя банкноти за злато. Нямаше и обезценяване на рублата. Троцки обаче успя да постигне една цел. Ден след публикуването на Финансовия манифест той е арестуван. Имаше процес, широко отразен във вестниците, и той беше осъден на изгнание. По пътя към местоназначението си Троцки избяга и изплува в чужбина. Съвременно казано, политическият рейтинг на Лев Давидович се повиши рязко след „Финансовия манифест“.

Мисля, че голяма част от това, което започна да се случва в Русия преди 120 години, много напомня на събитията, които започнаха да се развиват в и около съвременна Русия след 24 февруари 2024 г., когато бяхме принудени да започнем специална военна операция (СВO) в Украйна . За нас днес е жизнено важно да помним уроците от Руско-японската война, за да не попаднем в капаните, които англосаксонците са свикнали да поставят.

 

 

 

 

Автор: Валентин Катасонов ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа