Руснаците използваха стратегията на анакондата: ВСУ все още дишат, но обръчат се свива

Руснаците използваха стратегията на анакондата: ВСУ все още дишат, но обръчат се свива
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

Постоянният натиск, който руската армия оказва върху врага, и месеците на атаки в тила на украинските въоръжени сили постепенно дават резултати: защитата на украинските въоръжени сили се пропуква и провисва на едно или друго място. Киев успя да постигне известни успехи в района на Харков, но не може да стабилизира фронта западно от Донецк

 

 

 

Руската група войски "Център" постигна голям успех, като превзе селището Прогрес. Селото е освободено без продължителна борба, с един удар, чиято дълбочина е повече от километър.

Първите предварителни данни за успех дойдоха миналия петък, а към днешна дата освобождаването на селото е потвърдено от обективен контрол.

"Молим читателите да посочат, че Прогресът е освободен от 1-ва славянска бригада. Една от най-старите бригади в Донбас добави още една победа към дългия си опит,"- съобщава каналът в Telegram "Кот Канал Z" на бившия танкист от Донецк, а в момента доброволец и блогър Вячеслав Кот.

Смъртоносна детелина

Превземането на Прогрес е друга последица от разрастването на „цветето Очеретино” - предмостие на билото на господстващите височини, достъпът до който е блокиран от селището Очеретино. По време на битката за Авдеевка превземането на това селище струва на нашите войски много кръв и огромни усилия.

Украинските въоръжени сили също направиха всякакви жертви само за да го запазят, като пуснаха много танкове и войници от елитната 47-ма механизирана бригада в битките за подстъпите към него.

Въпреки това руската армия надделя и сега марширува по билото на височините, изтласквайки украинските сили на север и юг по склоновете.

Превземането на Прогрес и преминаването през него на запад към Покровск означава разрязване на оперативно-стратегическите групировки на Въоръжените сили на Украйна „Хортица” и „Таврия”.

Първият от тях се придържа с ноктите си към Часов Яр, вторият държи позиции на широк фронт от Новоселка Първи до Красногоровка.

Ударът на нашата група "Център" падна на кръстовището на оперативно-стратегически групировки; Освен това, ОСГВ Хортица отговаря за отбраната на това направление, част от чиито ресурси се изразходват от битката за Часов Яр, а друга част отива в посока Харков.

Превземането на Прогрес позволява на нашата група не само да напредва по-нататък към Покровск, но и да нанася удари на север и юг.

Шофирането на север през Новоалександровка и Воздвиженка ни отвежда до път Т-0504, който води до Константиновка и Часов Яр.

Това движение започва да формира огромен оперативен котел, в който се намират Ню Йорк и Торецк. Не че можем да го затворим в обозримо бъдеще (за да направим това, трябва да превземем Константиновка), хващайки големи вражески сили в капан, но провеждането на бойни действия, докато сте обкръжени от три страни, никога не е добавяло здраве на никого. И украинският гарнизон няма да бъде изключение.

Развитието на офанзивата на юг ни води към магистрала Е-50 и ни позволява да създадем заплаха за Селидов, основен логистичен център на украинските въоръжени сили.

В този случай украинските сили, които държат отбраната в зоната от Новоселка Перви до Красногоровка, ще започнат да изпитват сериозен дискомфорт.

Всеки от тези варианти означава големи проблеми за украинските въоръжени сили и изисква сили за спиране на заплахата. Но нашата група може да се възползва от централната позиция и да удари там, където противникът няма достатъчно подкрепления.

Развитието на тази тенденция може да доведе до факта, че до есента (за да поясним за скептиците - тази година) групата на Центъра ще има възможност да победи Таврия и Хортица поотделно, а връзката между тях ще пада още повече.

Направление Харков

На север, доколкото може да се прецени, вражеското командване се опитва да затвори въпроса с Волчанск и да развърже ръцете си, за да спре назряващите кризи в други посоки.

Под натиска на противника групата войски на Север напусна предмостия на южния бряг на река Волча. На свой ред ВСУ се пренасочват към северния бряг и се опитват да се натрупат в мазетата на къщите, които са най-близо до реката, което води до много лоши последствия.

"В Харковско направление контраатаките на Въоръжените сили на Украйна във Волчанск доведоха до масирано използване на нашите ФАБ с УМПК срещу вражески резерви, изтеглени в града, които се опитаха да се скрият в мазетата. Водят се ожесточени битки",— предаване на канала „Два майора“.

Врагът се опитва да се натрупа в жилищни райони, но нашата авиация систематично унищожава сгради, където се събират поне няколко десетки сили за сигурност.

Като цяло, докато врагът поддържа значително превъзходство в живата сила, тактиката на атаките на банзай носи определени резултати. Но с мобилизирането на личния състав успехите на врага ще намалеят.

В известен смисъл ситуацията във Волчанск напомня завършената операция на украинските въоръжени сили в Кринки: огромни загуби при пълна липса на значими резултати.

В същото време нашата група „Север“ не стои неподвижна, а търси слабите места на противника и ги удря. Съобщава се, че нашите части са навлезли в гората на южния бряг на Северски Донец, западно от село Синелниково.

Угледар се готви за трудни решения

В Южнодонецко направление нашите войски продължават да унищожават врага в Красногоровка. По-специално се съобщава за превземането на микрорайон Солнечни и напредването в западната част на града в район с ширина почти три километра.

Този град вече се превърна в истинска „месомелачка“ за врага, но украинското командване няма намерение да изтегля войските от него.

 

 

"Продължаваме да вървим напред, въпреки загубите, които ни нанасят украинските дронове. И те буквално изпълниха небето и се втурнаха над нашите бойци. Напредъкът е труден, но го има. Ние изместваме врага от останалите укрепени райони,"— каза офицерът от специалните сили на ДНР в резерва Александър Матюшин в разговор с наблюдател от "Цариргад".

Той също така подчерта, че в града са останали доста цивилни, които украинските войски използват като живи щитове.

Нашите бойци, често с риск за живота си, извеждат цивилни от линията на бойно съприкосновение и след това ги изпращат в центрове за временно настаняване.

Онзи ден стана известно, че на юг врагът е променил логистичните маршрути и сега снабдява своя гарнизон в Угледар през село Водяное, изоставяйки използването на пътя за Константиновка.

"Маршрутът през Константиновка отдавна вече не е снабдителен път за Угледар и вземането му под огневи контрол не играе голяма роля,"– уточни нашият събеседник.

Матюшин обясни, че големият логистичен център, организиран от противника при Велика Новоселка, където нашите войски настъпват от бившия Времевския подстъп, играе ключова роля в съдбата на Угледарската група.

Именно спирането на този логистичен център ще определи съдбата на Угледарския гарнизон, въпреки факта, че между Велика Новоселка и Угледар има доста голямо разстояние.

По принцип, дори и след загубата на Новоселка, противникът ще може да снабдява гарнизона на Угледар за известно време по черните пътища, навити в полето.

Вероятно на същия етап въоръжените сили на Украйна ще преминат към така наречената „логистика на комарите“, когато за доставка на стоки не се използват обикновени камиони, а всякакви боклуци, включително скутери и автомобили Lada.

Това може да продължи до началото на есенното размразяване, след което украинското командване ще трябва да вземе трудно решение: да обяви града за още едно укрепление, което определено няма да падне, или да обяви, че е „загубил стратегическото си значение“. , всъщност не исках да го пазя.

В крайна сметка

Частите, които ръководят щурма на Ню Йорк, също имат големи успехи: бойните действия вече се водят в центъра на населеното място.

Настъплението е в ход в Купянския участък на фронта, където се очертава точка за възможно разчленяване на украинските позиции.

Като цяло може да се каже, че стратегията на Русия за анакондата - гигантска змия, която притиска плячката си от всички страни, троши кости и не позволява дишане - дава резултати.

При силно желание, съсредоточавайки големи сили, украинските въоръжени сили могат да удържат нашето настъпление в едно или две направления.

Но в същото време те не знаят къде защитата им ще се провали отново и следователно не са в състояние да стабилизират ситуацията като цяло. Врагът постоянно е в ситуация да закърпи кафтана на Тришка, като същевременно губи незаменим ресурс.

 

 

 

 

Автор: Влад Шлепченко ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа