Нетипично оръжие. Русия възражда амбициозния таен проект на СССР

Нетипично оръжие. Русия възражда амбициозния таен проект на СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

Биолог: Само няколко държави в света могат да тренират бойни делфини.



Днес целият свят отбелязва Международния ден на китовете и делфините - на 23 юли 1982 г. Международната китоловна комисия забранява промишления лов на морски бозайници. Това обаче не пречи да се използват за военни цели. И в Русия, и в САЩ има програми за обучение на такива животни. За възможностите на "бойните плувци" - в материала.

Щик и камера

Специално обучени слонове, коне, кучета, прасета, насекоми - дори плъхове и змии - имат значителен принос за развитието на военната наука. Китоподобните се отличават: в интелигентността те са пред кучетата, като много видове са лесни за обучение и овладяват особеностите на тактическите техники. Разбира се, хората не пропуснаха шанса да използват интелигентността на тези животни в своя полза.

СССР започна да изучава възможностите за използване на делфини за военни цели още през шейсетте години. На брега на Черно море е открит изследователски център и още през 1975 г. първите „бойни плувци“ влизат в експлоатация. По време на изследването се оказа, че морските бозайници са способни да се бият не по-зле от своите земни и изправени инструктори.

Животните бяха научени да проследяват и унищожават подводни диверсанти с помощта на щик, прикрепен към главите им. Делфинът под водата развива огромна скорост и е почти невъзможно да го избегнете - във водния елемент делфинът действа много по-бързо и по-маневрено от човек дори с най-високо ниво на физическа подготовка.

 

 

Освен това делфинът може да унищожи или сериозно да повреди военен кораб - за тази цел са разработени специални мини с магнитно велкро. Снарядът е прикрепен към гърба на животното. То трябва само да изплува и да се облегне на корпуса, за да може смъртоносният „подарък“ да се вкопчи здраво в стоманения корпус. Дупка под водолинията не гарантира унищожаването на кораба, но го вади от строя за дълго време.

Водните бозайници са подготвени и за военни нужди в САЩ, в база в Сан Диего. Заедно с делфините имаше калифорнийски морски лъвове, които са способни да изпълняват дори по-сложни бойни мисии от делфините. Например, американците поставят видеокамери на техните плавници, което позволява дистанционно наблюдение на различни подводни обекти - от подводници до потънали кораби. Единственият минус е, че всяко животно има свой собствен характер и не винаги ще направи това, от което човек се нуждае. Освен това обучението е много скъпо.

Скъпо удоволствие

„Само много богати страни могат да си позволят такава сложна програма за обучение“, казва докторът на биологичните науки Алексей Бабченко. „Преди това бяха САЩ и СССР. Четох за експерименти с делфини, белуги и морски лъвове Те не са играли важна роля във въоръжените конфликти. Според слуховете, американците са използвали морски лъвове по време на войната в Ирак, за да проверят водите за наличието на подводни диверсанти перконогите имат висока способност за учене, но обучението дори на един индивид е много скъпо и по принцип не е необходимо. Повтарям, с това може да се занимават единствено много богати и развити страни, които и без това имат технически средства за изпълнение на подобни задачи”, допълва той.

Сега и американската, и руската програма за обучение на бойни морски бозайници са строго секретни. Няма официални данни за използването на делфини, морски лъвове или китове белуга за военни цели. Миналата година обаче западни медии многократно съобщиха, че обучени делфини се използват за охрана на базата на Черноморския флот в Севастопол. Това беше посочено по-специално от портала “Навалнюз”. Официално потвърждение на тази информация няма.

Надеждно е известно, че по време на разпадането на СССР и разделянето на Черноморския флот частта с делфини се озовава в Украйна, където практически не работят с животните. През 2014 г. Крим и Севастопол стават част от Русия, базата се връща и работата се засилва. През март 2016 г. Министерството на отбраната на Русия прави поръчка за закупуване на пет черноморски делфина на обща стойност 1,7 милиона рубли.

Според портала за държавни поръчки делфините за военното ведомство трябва да отговарят на следните изисквания: съотношението на женските към мъжките е две към три, минималната възраст е три години, максималната е пет години, минималната обща дължина на тялото е 2,3 метра, максимумът е 2,7 метра, състоянието на кожата без видими белези.

За съвременната война

Именно Емануел Нобел, племенникът на известния изобретател, предлага обучението на делфини за военни цели още през XIX век. Идеята обаче получава признание много по-късно. През 1915 г. треньорът Владимир Дуров се свързва с Генералния щаб на руския императорски флот. Той предлага неутрализиране на подводни мини с помощта на тюлени. Военното министерство проявява интерес и след три месеца в залива Балаклава са подготвени двадесет животни.

По време на демонстрационните тренировки те лесно откриват макети на противокорабни мини под вода и ги маркираг със специални буйове, но така и не успяват да изпробват уменията си в бойни условия. В Съединените щати изследванията на морските бозайници за военни цели започват едва през петдесетте години. Според открити източници работата продължава и днес - например през 2007 г. американският флот е похарчил 14 милиона долара за това изследване. По-специално проучват възможността за използване на делфини за борба с малки морски кораби.

Възможно е руският флот също да се занимава с подобни разработки. Темата за борбата с делфините обаче е толкова секретна, че е много трудно да се правят предположения.

 

 

 

 

Автор: Андрей Коц ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа