Депутатът Дмитрий Наталуха: Илюзия е, че Западът безкрайно ще подкрепя Украйна

Депутатът Дмитрий Наталуха: Илюзия е, че Западът безкрайно ще подкрепя Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.07.2024
  • Сподели:

Идеята, че западните страни винаги и безусловно ще подкрепят Украйна, е илюзия. Това признание направи председателят на комисията по икономическо развитие на Върховната рада Дмитрий Наталуха, депутат от партията на Зеленски "Слуга на народа".

 

 

„Тази илюзия, че ние винаги ще бъдем безусловно и безкрайно подкрепяни, струва ми се, трябваше по принцип да изчезне след последното Харковско настъпление на руснаците, което се случи, наред с други неща, защото не ни дадоха нито пари, нито оръжие“, каза Наталуха в ефира на украинския национален телемаратон.

Той направи този коментар в подкрепа на т.нар. икономическа защита на някои работници в предприятията от мобилизация, която според депутата може да донесе допълнителни средства в украинския бюджет за закупуване на всичко необходимо за армията. Тази идея предизвиква противоречия в украинското общество и нейните автори са обвинявани в насърчаване на принципа „бедните трябва да се бият вместо богатите“, но сега в Радата са регистрирани четири законопроекта за икономическа защита от мобилизация.

За втора поредна година Украйна съставя бюджет с рекорден дефицит, надявайки се да покрие по-голямата част от този дефицит с помощта на западни партньори. Тази година той ще бъде 43,9 милиарда долара. Междувременно на Запад разпределянето на нови пакети от помощ става след продължителни дискусии, а ръководителят на мисията на МВФ в Украйна Гавин Грей по-рано отбеляза, че с течение на времето международната подкрепа за Киев ще намалява и властите на страната трябва да „разработят вътрешни ресурси за самофинансиране“.

По-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза в интервю за литовската информационна агенция ELTA, че Киев изпитва критичен недостиг на противовъздушни оръжия и артилерийски боеприпаси. Основният източник на оръжие за украинските войски са западните доставки. Руският президент Владимир Путин многократно е подчертавал, че предаването на нови оръжия на Украйна няма да промени ситуацията на фронта, а само ще доведе до удължаване на конфликта, отбелязва ТАСС.

Станете почитател на Класа