Зеленски: Обещаните F-16 все още не са пристигнали

Зеленски: Обещаните F-16 все още не са пристигнали
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

В Украйна се надяваха, че обещаните F-16 ще засилят военните им усилия, но засега самолетите все още не са пристигнали, сподели президентът Володимир Зеленски в интервю за BBC, предава Фокус.

"Минали са вече 18 месеца и все още не разполагаме с тези самолети," отбеляза Зеленски, изразявайки благодарност за подкрепата, но подчертавайки, че Украйна се нуждае от нови изтребители, за да пробие руския въздушен фронт и да възвърне контрол над небето.

По-рано по време на интервюто Зеленски подчерта, че за да постигнат ефективна въздушна конкуренция с Русия, Украйна се нуждае от поне 128 F-16, вместо малкото 10-20, които са били предвидени. "Това са просто капки в морето, истинската нужда е 128 самолета," заяви той по време на посещението си в Института „Роналд Рейгън“ във Вашингтон.

Въпреки това, наскоро министърът на отбраната на Нидерландия, Рубен Брекелманс, увери, че самолетите ще пристигнат в Украйна скоро. Норвегия също се ангажира да предостави шест изтребителя F-16 на Украйна, като доставките ще започнат още тази година.

Давид Арахамия, ръководител на фракцията „Слуга на народа“ и член на Комисията по национална сигурност на Украйна, отбеляза, че украинските партньори са обещали повече изтребители F-16, отколкото са успели да обучат пилоти.

Станете почитател на Класа