Зеленски иска да преговаря с Путин

Зеленски иска да преговаря с Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Войната може да приключи с дипломация. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, който дълго време посочваше, че с руските нашественици не може да се преговаря, докато те продължават да разрушават градове и села и да убиват невинни деца.

Миналия месец в Швейцария се проведе Глобалната мирна среща за Украйна. Президентът Зеленски каза, че Русия, която не беше поканена на първото събитие, трябва да вземе участие във втората среща на върха. Втората среща може би ще се проведе през ноември.

В интервю за BBC държавният глава каза, че целият свят ще трябва да окаже натиск върху Москва, за да я убеди да седне на масата за преговори и да обмисли прекратяване на войната.

Според президента на Украйна колкото по-слаба е Русия на бойното поле, толкова по-силна ще стане Украйна на масата за преговори. „Оказвайки натиск върху Русия, вярвам, че можем да се съгласим на дипломатическо уреждане (на войната)“, каза той. Украинският лидер заяви още, че е предвидил момент, когато ще се оттегли от президентския пост. „Но не и докато войната не свърши“, посочи Зеленски. До момента Зеленски казваше, че войната ще приключи след освобождаването на всички окупирани от Русия територии, включително полуостров Крим.

Сигналите, които идват от Кремъл, са категорични: Русия продължава да иска капитулацията на Украйна. Владимир Путин заяви, че Киев трябва да се откаже от бъдещо членство в НАТО и от окупираните от руската армия свои територии, докато бившият президент Дмитрий Медведев посочи, че дори и след това руската армия няма да спре, докато не превземе цялата страна.

На този фон главнокомандващият обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи заяви: „Един от най-големите уроци, които можем да научим от войната в Украйна, е, че в съвременните войни или побеждаваш бързо, или те очаква дълго време, пълно с непредсказуеми обрати. И това е мястото, където сме сега“.

Станете почитател на Класа