Бригадата „Азов“ пристигат в Брюксел: Украински бойци търсят дарения и доброволци в Европа

Бригадата „Азов“ пристигат в Брюксел: Украински бойци търсят дарения и доброволци в Европа
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Този месец представителите на бригадата „Азов“, известна със защитата на Мариупол по време на руската офанзива преди две години, ще се отправят към Брюксел. Белгийските медии съобщават, че украинските бойци планират да се срещнат с потенциални дарители и доброволци, които да подкрепят усилията им на фронта. Те също така ще посетят Берлин, Ротердам и Варшава, за да съберат необходимата помощ, съобщава БТА.

По време на визитите си бригадата „Азов“ ще предложи на своите домакини културна програма с входна такса, с надеждата да събере средства и да повиши осведомеността за своята кауза. Според информация, около хиляда нови доброволци се присъединяват към бригадата всеки месец.

Белгийските медии припомнят, че „Азов“ е основан през 2014 г. от украински крайнодесен политик и по-късно се интегрира в украинските въоръжени сили. През 2016 г. международните правозащитни организации „Амнести Интернешънъл“ и „Хюмън Райтс Уоч“ осъдиха действията на бригадата, обвинявайки я в нарушения на правата на човека спрямо проруски отцепници в Източна Украйна.

Станете почитател на Класа