Израел призовава ултраортодоксални евреи за военна служба

Израел призовава ултраортодоксални евреи за военна служба
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.07.2024
  • Сподели:

Израелските власти планират да изпратят повиквателни на близо 1000 ултраортодоксални мъже на възраст между 18 и 26 години, съобщи ДПА, позовавайки се на обществената телевизия "Кан". Телевизията цитира израелския министър на отбраната Йоав Галант, предава БТА.

Процесът по изпращане на повиквателните ще започне от неделя.

Дълги години ултраортодоксалните евреи бяха освободени от военна служба, но правителството не успя да удължи срока на закона, който предвиждаше това изключение. В резултат на това, миналия месец Върховният съд постанови, че тези мъже трябва да бъдат призовани на служба.

Израелската армия, която се бори с недостиг на военнослужещи заради войната в ивицата Газа, планира да призове 3000 ултраортодоксални мъже на три етапа през тази година.

Много израелци смятат за несправедливо, че ултраортодоксалните евреи досега са били освобождавани от военна служба и участие в опасни операции.

От своя страна, мнозина от ултраортодоксалната общност възразяват срещу военната служба, считана за несъвместима с техния религиозен начин на живот, особено поради съвместното служене на мъже и жени. През последните седмици хиляди ултраортодоксални евреи протестираха по улиците на израелските градове срещу задължителната наборна служба.

Станете почитател на Класа