Край с Макарон: Франция ще я управляват политици, симпатизиращи на Путин

Край с Макарон: Франция ще я управляват политици, симпатизиращи на Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.07.2024
  • Сподели:

Politico: резултатите от първия тур на изборите във Франция станаха унижение за Макрон

Резултатите от първия тур на парламентарните избори се превърнаха в лично унижение за Макрон, пише Politico. Ако центристите не успеят да спрат Льо Пен и Меланшон, на власт във Франция ще дойдат политици, които симпатизират на Владимир Путин.

Превод от Politico, САЩ:

 

За 46-годишния лидер на Франция първият тур на парламентарните избори в неделя се превърна в лично унижение, също толкова зашеметяващо, колкото издигането му на президентския пост преди седем години.

Той сам назначи предсрочно гласуване след катастрофалното поражение от крайната десница на европейските избори през юни с една единствена цел: да спре плъзгането на Франция към крайностите. Но постигна точно обратното.

Втората по големина икономика в Европа и единствената ядрена сила на континента сега е по-близо от всякога до създаването на крайнодясно правителство — след първия етап от гласуването «Национално обединение» на Марин льо Пен се класира на първо място.

Ако «Национално обединение» получи парламентарно мнозинство на втория тур на 7 юли (а ако се съди по прогнозите, това е напълно възможно), Франция ще се окаже в неизследвани досега води.

Страната ще бъде управлявана, поне отчасти, от политици, които симпатизират на Путин. Те обещаха да разбият Европейския съюз, да обявят война на миграцията и да напуснат НАТО.

Въпреки че оттогава партията на Льо Пен смекчи най-противоречивите си позиции, тя остава дълбоко скептична към основните политически догми на Запада. Победата на изборите значително ще засили шансовете й да спечели френското президентство през 2027 г.

„Можем да кажем с увереност, че детоксикацията на «Национално обединение» наближава към завършващия си стадий“, заяви Бруно Котрес, политолог в Парижкия институт за политически изследвания.

След една година борба в Националното събрание, крайнолявата партия „Непокорена Франция“, оглавена от Жан-Люк Меланшон, се превърна в може би дори по-сериозен опонент за центристите от Льо Пен.

По време на настоящата кампания самият Макрон посвети много време и енергия, за да критикува алианса с участието на крайната левица, наречена «Нов народен фронт», определяйки политиката им като „нелепа“ и разрушителна за Франция.

„Тъй като левицата превърна Макрон в свой основен опонент, а Меланшон и Макрон водят ожесточена политическа битка от месеци, санитарният кордон на френския лидер е трудно да се реанимира“, твърди Бруно Жанбарт, социолог на OpinionWay.

Ако в резултат на изборите парламентът остане в безтегловно състояние, политическият проект на Макрон няма да умре веднага, ще издържи известно време, но няма да е задълго.

Станете почитател на Класа