Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за кандидатурата на бъдещия глава на ЕК

Лидерите на ЕС не постигнаха съгласие за кандидатурата на бъдещия глава на ЕК
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2024
  • Сподели:

Шарл Мишел: Лидерите на ЕС все още не са постигнали споразумение за кандидатурата на бъдещия глава на ЕК

 

 

Лидерите на ЕС на този етап не са постигнали съгласие за кандидатурата на бъдещия ръководител на Европейската комисия, заяви главата на Европейския съвет Шарл Мишел след неформалната среща на върха.

„Имахме дискусия (за кандидатурите за институциите на ЕС – бел. ред.), мисля, че се движим в правилната посока, но все още нямаме споразумение“, каза той.

Неформалната среща на лидерите на страните от Европейския съюз беше посветена на обсъждането на стратегическия дневен ред на ЕС за следващите пет години, както и на обсъждането на кандидатите за основните постове в ЕС: ръководител на Европейската комисия и Европейския съвет, както и върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Най-остър стана въпросът за бъдещия ръководител на Европейската комисия. Настоящият глава на ЕК Урсула фон дер Лайен, чиято партия спечели изборите за Европейски парламент, иска да бъде преизбрана на поста. В същото време някои страни от съюза считат този избор за не най-добрия и предлагат свои кандидатури.

ПП

Станете почитател на Класа