Русия е засилила нападенията си над Украйна по време на швейцарската конференция за мир

Русия е засилила нападенията си над Украйна по време на швейцарската конференция за мир
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2024
  • Сподели:

Русия е засилила нападенията си срещу Украйна по време на приключилата вчера двудневна мирна конференция в Швейцария, предаде ДПА, като цитира изявление на украинския генерален щаб.

"През целия ден врагът засилва настъпателните и щурмовите си операции, като търси начини да пробие нашата отбрана и се опитва да изтласка украинските части от позициите им", заяви украинският генерален щаб в доклада си за обстановката тази вечер. Според публикуваните данни броят на сраженията е нараснал до 88. Най-много от тях, общо 36, са се провели в Донецка област. 25 от атаките са били отблъснати, но 11 продължават, докато руските военни се опитват да напреднат още повече, особено край град Покровск.

Твърди се също, че руските военни са направили 10 опита да щурмуват украински позиции на фронта непосредствено на север и на юг - в района на Лиман и около Курахово, отбелязва БТА.

ВВС на Москва са хвърлили тежки бомби върху отбранителните позиции, се казва в съобщението. ДПА подчертава, че информацията не може да бъде проверена от независими източници.

От есента на миналата година Украйна е в отбранителна позиция поради забавените доставки на оръжия и боеприпаси от Запада.

Неотдавнашните доставки обаче помогнаха за стабилизирането на фронта, ограничавайки руските териториални придобивки.

На конференцията общо 78 държави призоваха "териториалната цялост" на Украйна да бъде в основата на всяко мирно споразумение за прекратяване на двугодишната война с Русия, въпреки че някои ключови развиващи се страни не се присъединиха към документа, отбелязва Асошиейтед прес. Пътят за постигане на дипломатически напредък остава неясен.

Около 100 делегации, предимно от западни държави, участваха в конференцията, която беше обявена за първа стъпка към мира. Сред тях бяха президенти и премиери от Франция, Германия, Великобритания, Япония, Полша, Аржентина, Еквадор, Кения и Сомалия. Светият престол също беше представен, а от името на САЩ говори вицепрезидентката Камала Харис.

 

Станете почитател на Класа