Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.06.2024
  • Сподели:

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца.На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на американския президент Джо Байдън.Целта на посещението на американския представител Амос Хохщайн е да подкрепи усилията за намаляване на напрежението между Израел и Ливан. 

От 7 октомври, миналата година, когато атаките на "Хамас" предизвикаха израелското настъпление, от "Хизбула" са изстреляли над 5000 ракети, каза армейският говорител Даниел Хагари и предупреди: 
 
"Нарастващата агресия на "Хизбула" заплашва да доведе до по-широка ескалация, която може да има опустошителни последици за Ливан и целия регион".
 
Военните действия в Рафах и южната част на Ивицата Газа продължават въпреки съобщението на израелските военни от неделя за тактически паузи в операциите от 6 до 16 часа, за да се даде възможност за достъп на хуманитарна помощ, заявиха от ООН.

Премиерът Бенямин Нетаняху разкритикува плановете за прекъсванията. 

Очаквано той разформирова военновременния кабинет след напускането на един от коалиционните партньори - умерения лидер на центристката опозиция Бени Ганц и неговия съмишленик Гади Айзенкот.
 
По-радикалните членове на коалицията поискаха да бъдат включени в кабинета - ход, който би повишил напрежението с международните партньори начело със САЩ.
 
В Тел Авив демонстранти, сред които и гимназисти поискаха постигане на споразумение с "Хамас", което предвижда освобождаването на оставащите около 120 заложници в Газа.
 
Свикан беше и голям митинг в Йерусалим.

Станете почитател на Класа