Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан

Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.06.2024
  • Сподели:

Израелската армия предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ.

Засиленият обстрел от страна на радикалната шиитска организация "Хизбула" през израелско-ливанската граница може да доведе до сериозна ескалация, предупредиха от израелската армия. Говорителят на военните Даниел Хагари заяви, че ако се стигне дотам, последствията ще бъдат разрушителни не само за самия Ливан, но и за целия регион.

"По един или друг начин ние ще гарантираме безопасното и сигурно завръщане на израелците по домовете им в северната част на страната. Въпросът не е предмет на преговори. Терористичните организации, подкрепяни от Иран, продължават да водят региона към унищожение. Израел няма да спре да се бори срещу ръководената от иранската страна ос на злото по всички фронтове - в  Ивицата Газа, в Ливан и на други места, докато се опитваме да постигнем по-сигурно бъдеще за целия Близък изток. Седми октомври не може и няма да се повтори по нито една от израелските граници".

Амос Хохщайн - високопоставен съветник на президента на САЩ Джо Байдън ще посети Израел днес за срещи, на които ще бъдат обсъдени начини да се  избегне по-нататъшна ескалация по границата с Ливан. 

В посланието си по случай празника Курбан байрам президентът Байдън заяви, че представения от Съединените щати мирен план за спиране на бойните действия в Ивицата Газа е най-добрият начин да се помогне на цивилните граждани. "Твърдо вярвам, че предложението на Израел към "Хамас" за прекратяване на огъня в три фази, подкрепено от Съвета за сигурност на ООН, е най-добрият начин да се сложи край на насилието в Газа и в крайна сметка да се сложи край на войната", подчерта американският президент.

Станете почитател на Класа