US дипломат бие тревога: Тези конкретни действия на Русия са заплаха за България!

US дипломат бие тревога: Тези конкретни действия на Русия са заплаха за България!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.06.2024
  • Сподели:

Руската федерация иска да установи пълен контрол над Черно море и с атаките си срещу цивилни пристанища и кораби се опитва да превърне храната в оръжие.

Действията на Москва  представляват заплаха за Турция, България и Румъния, но и за света като цяло, предупреди посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк от Одеса в хода на Черноморския форум за сигурност, пише "Фокус", позовавайки се на УНИАН.

Американският дипломат подчерта, че Украйна е спряла Русия в Черно море, когато тя е била на път да установи пълен оперативен контрол над региона. По-специално това се отнася за контрола върху движението на цивилни търговски кораби с различни товари, включително храна.

"Помним постоянните атаки срещу Одеса, въпреки опитите на Русия да поеме контрол над региона, това представлява опасност не само за Украйна, но и за Турция, България, Румъния... Русия се опитва да превърне храната в оръжие“, категорична бе Бринк.

Тя припомни голямото значение на колективната сигурност и добави, че партньорите виждат напредъка с изграждането на хуманитарен коридор.

Посланикът допълни още, че е изумена как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са успели да "изтласкат“ руските кораби от определена част на Черно море.

"Около 1850 кораба напуснаха пристанищата на Украйна и транспортираха хиляди тонове различни товари. Коридорът осигурява икономическата стабилност на Украйна и възможността за възстановяване...

Усещам икономическата жизненост на Одеса, пристанищата и бизнесът работят“, отбеляза Бринк.

 

Станете почитател на Класа