В САЩ разкиха данни за създаването на мутирал вариант на маймунска шарка, който е можел да причини глобална пандемия

В САЩ разкиха данни за създаването на мутирал вариант на маймунска шарка, който е можел да причини глобална пандемия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.06.2024
  • Сподели:

В нов доклад се казва, че бившият отдел на д-р Антъни Фаучи е „измамил“ Конгреса на САЩ за плановете си да създаде вирус на маймунска едра шарка (Mpox) „Франкенщайн“, който има пандемичен потенциал, предаде британският вестник Daily Mail.

Националният институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) представи планове за създаване на по-преносим и по-смъртоносен щам на Mpox през 2015 г., когато д-р Фаучи все още ръководеше агенцията.

Плановете получиха широк отзвук едва в края на 2022 г.  на фона на опасенията, че Ковид може да е възникнал в резултат на подобни експерименти, при които са използвани безвъзмездни средства на американското правителство в Китай.

Проектът за създаване на мутирал вирус Mpox предизвика сериозна загриженост сред експертите и доведе до разследване от страна на Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите, която тази седмица публикува резултатите от продължилото година и половина разследване.

В доклада се казва, че Министерството на здравеопазването на САЩ (HHS,), NIAID и Националният институт по здравеопазване (NIH) многократно са „възпрепятствали и заблуждавали комисията“ относно това дали рисковите експерименти са били одобрени и проведени, като сътрудничеството им с разследването се определя като „неприемливо и потенциално престъпно“.

Разследващите добавиха: „HHS и NIH многократно заявиха на Комитета, че експериментите не са били „официално предложени“ или „планирани“, никога не са били одобрявани или провеждани и в момента не се обмислят.“

„[Тези] повтарящи се твърдения бяха неверни“, отбелязaha от Комисията по енергетика и търговия.

От комисията също така заявиха, че на NIAID, клон на NIH, не бива да се доверява провеждането на този вид изследвания: „Основното заключение, което се прави на този етап от разследването, е, че на NIAID не може да се вярва, че ще контролира отговорно собствените си изследвания на патогени.“

„Не може да му се повери определянето на това дали даден експеримент с потенциален пандемичен патоген или подобрен потенциален пандемичен патоген представлява неприемлив риск за биологичната безопасност или сериозна заплаха за общественото здраве„, твърдят от разследването.

Маймунската шарка, която е в същото семейство вируси като едрата шарка, причинява обрив и грипоподобни симптоми и предизвика глобална епидемия през 2022 г., заразявайки десетки хиляди хора, припомня Daily Mail.

Отбелязва се, че докладът на Комисията по енергетика и търговия към Конгреса се появява непосредствено след неотдавнашните показания на д-р Фаучи относно произхода на Ковид, за който някои правителствени агенции смятат, че е бил рисковано изследване за увеличаване на функциите, провеждано в Китай и финансирано от САЩ, включително от NIAID.

Учените заявиха, че техните експерименти биха разкрили как различните гени правят маймунската шарка по-смъртоносна и биха стимулирали разработването на по-добри лекарства и ваксини.

Но според д-р Ричард Ебрайт, микробиолог от университета „Рутгерс“ в Ню Джърси, модифицираният вирус представлява „изключително висок риск“ за обществеността, ако случайно изтече.

Новината обаче все още шокира експертите и американците, които изразиха притеснения, че подобни изследвания продължават да се провеждат в САЩ въпреки опасенията, че подобни практики може да са предизвикали пандемията от Ковид.

Станете почитател на Класа