Зеленски нарече мирното предложение на Русия "ултиматум"

Зеленски нарече мирното предложение на Русия "ултиматум"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.06.2024
  • Сподели:

Киев гледа на новото мирно предложение на Москва като на ултиматум. Това заяви украинският президент Владимир Зеленски в интервю за италианския телевизионен канал Sky TG24. „Тези изявления са ултиматум, те не съдържат нищо друго освен ултиматуми, които са съществували преди“, каза. Зеленски посочи, че приемането на тази инициатива от Москва означава отстъпки на територия. Според него предложението на Путин се свежда до замразяване на конфликта, но „замразен конфликт няма да има“, съобщава ТАСС.

По-рано, на среща с ръководството на руското външно министерство, Владимир Путин заяви, че Русия излиза с ново мирно предложение за разрешаване на конфликта в Украйна. Той предвижда признаване на статута на Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области като региони на Русия, укрепване на извънблоковия и безядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация и премахване на антируските западни санкции. В същото време, за да започнат преговори, Украйна трябва да изтегли силите си от територията на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области.

Украинското министерство на външните работи заяви, че думите на руския президент са "манипулативни" и че "имат за цел да подведат международната общност и да подкопаят дипломатическите усилия за постигане на справедлив мир". "Абсурдно е Путин, който заедно със съучастниците си планира, подготви и осъществи най-голямата въоръжена агресия в Европа след Втората световна война, да се представя като миротворец", пише в изявление на украинското външно ведомство. 

Междувременно помощникът на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, отхвърли мирното предложение на Путин, като заяви, че това не е сериозен опит за постигане на мир и няма връзка с каквито и да било преговори. Подоляк заяви пред Ройтерс в интервю чрез "Зуум", че не съществува възможност за намиране на компромис между изявлението на Путин и поставените от Украйна условия за прекратяване на започнатата от Русия война.

Изказването на руския президент бе направено в навечерието на конференция в Швейцария, на която Киев ще популяризира своя мирен план, основан на искането Москва да изтегли всички свои войски от Украйна, включително и от 18-те процента украински територии, които в момента са окупирани от руските сили. Москва не беше поканена на форума в Швейцария, където по думите на Киев ще се съберат представители на над 100 страни и организации, както и много държавни глави. 

Според Подоляк с речта си, произнесена непосредствено преди мирната конференция, Путин се опитва да отнеме от Украйна дневния ред на новините. Освен това съветникът на Зеленски, който често действа като негов говорител, заяви, че Москва също се опитва да се представи пред света и особено пред страните от "Глобалния Юг", като по-заинтересованата от мира страна.  "Чрез изявлението си Путин иска да изглежда така, сякаш не те са започнали агресията..., сякаш те предлагат мир, а Украйна не го желае", каза още Подоляк. 

Той подчерта, че Киев иска мир, но само ако Русия понесе справедливо наказание за агресията си и ако бъде запазен украинският суверенитет. 

 

 

 

Източник: ТАСС, БТА

Станете почитател на Класа