"Таймс": Русия изненада ВСУ, започна да атакува Харков с...

"Таймс": Русия изненада ВСУ, започна да атакува Харков с...
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    22.05.2024
  • Сподели:

В началния етап на новото настъпление в района на Харков руснаците използват напълно нова тактика, което е една от причините за успеха му в първите дни на битката. За това е разказал пред The ​​Times боец ​​от украинския специален отряд "Кракен" с позивна "Драго", който е сред първите, посрещнали руснаците на границата.

 

 

Според войника от специалните части, той и братята му по оръжие са наблюдавали безпомощно как руските войски се натрупват от другата страна на границата в продължение на няколко седмици. Украинците просто не са имали възможност да нанесат превантивен удар поради забраната за използване на западни оръжия на руска територия, наложена от страните партньори.

„Там имаше много руснаци и можехме да ги унищожим по пътя, но имаме малко ATACMS и имаме забрана за използването им. Трябваше да изчакаме, докато преминат границата“, казва "Драго" и се оплаква че тази политика на САЩ струва на неговото подразделение някои жертви.

Това обаче не е единственият фактор, допринесъл за руския успех в първите дни на нахлуването. Както казва боецът, украинците очаквали от противника типична фронтална атака с бронирана техника, но били изненадани от новата тактика на малки пехотни групи, които прониквали между опорните пунктове на ВСУ и навлизали в тила на украинците.

Освен това, в първия ден от нахлуването руснаците задействали своите елитни специални части, за да смажат съпротивата по границата възможно най-бързо. По ирония на съдбата руските елитни специални части се натъкнали направо на Първа десантно-щурмова рота „Драго“ – специализирани нощни бойци на служба в Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната. Заедно с други те са пренасочени от Донбас, за да подсилят мобилизираните войници, които прикривали Харков.

„Те преминаха през блата и гори, почти незабелязани от нашите ударни дронове. Съседните части бяха новосформирани: хора без боен опит. Те бяха до нас, опитвайки се да задържат линията на отбраната, но противникът, наброяващ 20 души, се приближи към нас в тила“, казва „Драго“.

Екипът на Драго от шестима бойци се оказва разделен на две групи и притиснат в окоп с два блиндажа. Те са обградени от преобладаващ брой руснаци и трябвало да излязат от обкръжението. След ожесточена битка, когато окопите вече горяли и ситуацията изглеждала безнадеждна, боецът извикал артилерийски огън по позицията си, надявайки се, че ще успее да оцелее в окопа.

"Подейства. Артилерията уби поне трима от тях (руснаците) и те се оттеглиха. След това пристигна нашата група за подсилване с картечници", казва той.

С пристигането на подкрепления ожесточената битка продължила. И двете страни претърпяли загуби. В определен момент стрелбата била на разстояние 5 метра.

„В тази битка край село Красное, на 3 км от границата, се сблъскаха елитни подразделения на специалните части на Украйна и Русия. Битката продължила общо около 16 часа и спечелила критично време за заемането на позиции от още украински специални части и десантно-щурмови бригади в с. Липци - южно от Красное.

Ако руснаците бяха пробили до височините при Липци, те щяха да могат да обстрелват Харков с артилерия, както в първите месеци на войната.

 

Станете почитател на Класа