Рецепта за супа, която хората от "сините зони" ядат и живеят до 100 години

Рецепта за супа, която хората от "сините зони" ядат и живеят до 100 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.06.2024
  • Сподели:

Как да живеем не само по-дълго, но и да се наслаждаваме на добро здраве с напредването на възрастта е тема, която вълнува всички от нас.

Според автора и изследовател на National Geographic Дан Бютнър, тайната на дълголетието се крие в така наречените „сини зони“ – няколко места по света, където хората живеят по-дълго от средното и то без строги диети, спазване на режим и скъпи добавки.

Повече от 20 години Бютнър изучава пет общности – Сардиния, Италия; Окинава, Япония; Никоя, Коста Рика; Икария, Гърция и Лома Линда, Калифорния.

Жителите на Икария, една от сините зони, имат свой "чай за дълголетие", състоящ се от три съставки - глухарче, градински чай и розмарин. Жителите на друга синя зона, района Барбаджа в Сардиния, имат своя собствена "супа за дълголетие".  Какво означава терминът „супа за дълголетие“? От какви съставки се приготвя? Какви свойства ѝ се приписват?

Какво и как ядат жителите на сините зони?

В списъка с осем навика, които удължават живота, наред с други: редовна физическа активност, грижа за хигиената на съня, непушене и избягване на алкохола, има, разбира се, място и за поддържане на здравословна диета.

Изследователите, които разглеждат навиците на жителите на сините зони, т.е. регионите, където хората живеят до 100 или повече години, отбелязват, че основата на диетата им са предимно пресни зеленчуци и плодове , които те често отглеждат сами.

Столетниците от сините зони също охотно избират пълнозърнести продукти, ядки и семена, избират здравословни мазнини (напр. зехтин) и заменят месото с риба и варива.

Хранят се разнообразно, като се ръководят от сезонността на продуктите. Те пият основно вода и билкови отвари, но също и кафе. Позволяват си и вино, но в разумни количества. Те не преяждат, хранят се бавно, наслаждавайки се на храната и времето с любимите хора на масата.

 

Област Барбаджа в Сардиния - синя зона. Как живеят местните жители?

 

 

Регионът Барбаджа в Сардиния се смята за една от сините зони. Освен това сините зони включват полуостров Никоя в Коста Рика, град Лома Линда в Калифорния, остров Окинава в Япония и гръцкия остров Икария.

Американският журналист Дан Бютнър, наричан от някои специалист по дълголетие, който изучава живота на жителите на сините зони, веднъж изтъкна: „Статистически жените живеят по-дълго от мъжете. В Америка на всеки 100-годишен мъж имаме пет 100-годишните жени обаче в Сардиния съотношението беше 1:1, тук има най-много стогодишни мъже в света.

Барбаджа е най-високата част на Сардиния. Планинският терен принуждава жителите да полагат повече усилия всеки ден в сравнение с хората, живеещи в низините. Освен това много къщи там са на няколко етажа, така че те изкачват няколко десетки стълби всеки ден. Това им осигурява правилното количество упражнения, което ги държи във форма и по-здрави. Тук рядко се чува за болести.

Диетата на жителите на региона Барбаджия, както отбелязва Бютнер, е изключително проста и постна дори по средиземноморските стандарти. Месото се появява на трапезите само веднъж седмично, обикновено в неделя.

Зеленчуците, включително бобовите растения, и плодовете идват от техните градини, така че те могат да бъдат сигурни, че това, което ядат, е с най-добро качество.

Пият козе мляко, като сирене пекорино и си пекат хляб (наблягат на пълнозърнест хляб). Ястията, които приготвят са едни и същи от поколения.

В Сардиния също е на почит вино канонау, богато на флавоноиди (смята се, че съдържа два или три пъти повече от тях от другите вина). Случвало се е някои столетници да приписват доброто си настроение на чаша хубаво вино, консумирано всеки ден.

Повечето от 100-годишните мъже в Сардиния, които споменахме, са били овчари в миналото. Живеели близо до природата и без стрес. „Мъжете в Сардиния работят, но не са стресирани от работата си“, отбелязва Бютнер.

Основната ценност там е общността, а нейният градивен елемент е семейството. Възрастните хора участват активно в семейния живот и могат да разчитат на грижите за своите деца и внуци. Хората обичат да прекарват времето си заедно, да говорят и да се шегуват. Те не бързат. Те намират време за почивка и молитва.

„Супа за дълголетие“, която ядат жителите на Сардиния

Както отбелязва Бютнер, който в една от книгите си събира 100 рецепти за ястия, предназначени да осигурят дълголетие (вдъхновени от местата по света, където хората живеят най-дълго), жителите на региона Барбаджа и Сардиния като цяло обичат да ядат една супа - супа минестроне.

Супата минестроне е традиционна италианска супа, известна с богатия си вкус и много зеленчуци. Според Бютнер това е „обилно ястие, което се яде всеки ден за обяд от някои от най-дълголетните семейства в света, живеещи в Сардиния“.

„В Сардиния имах късмета да срещна семейство Мелис, което е най-старото семейство в историята, вписано в Книгата на рекордите на Гинес. Те са девет братя и сестри, чиято обща възраст е 851 години (най-възрастният човек е на 109 години). Всеки ден обядът им изглеждаше така: хляб с квас, чаша вино Cannonau и уникална супа минестроне“, спомня си той.

Минестроне е вкусна, засищаща и преди всичко много здравословна супа 

 

 

Супа минестроне - какви са съставките ѝ?

Супата минестроне е предимно от пресни, сезонни зеленчуци (селекцията от зеленчуци може да се променя свободно), боб - дори няколко вида, паста (в Сардиния това е паста fregola sarda, определено можете да използвате друга), както и билки и подправки.

Има много версии на минестроне, така че няма да предоставим една рецепта. Освен това рецептата може да се адаптира към това, което имате под ръка и какви храни и вкусове харесвате. Все пак ще споменем по-важните съставки, които Бютнер използва в своята версия на сардински минестроне.

 

Съставките, които могат да се използват за приготвяне на минестроне, включват:

 

нахут (известен като боб гарбанцо), бял боб, пинто или червен боб, картофи, тиквички, зеле, зелен боб, карфиол, броколи, домати, морков, целина, лук, чесън, дафинов лист, риган, червен или черен пипер, масло.

Напомняме, че при избора на зеленчуци трябва да се съобразявате със сезонността. Качественият бульон също е от ключово значение. В зависимост от вашите предпочитания може да бъде както зеленчуков, така и месен бульон, но жителите на Сардиния по-често избират първия вариант.

Супа минестроне - свойства

Минестроне е вкусна, гъста и засищаща супа, която често се сервира като основно ястие. Една малка порция е достатъчна, за да заситите глада си. Освен това и да си осигурите на тялото необходимите хранителни вещества. Както посочват експертите, повечето от нас не ядат препоръчителното количество зеленчуци, а минестроне е чудесен начин да получите разнообразие от зеленчуци в една чиния.

Казват, че един от ключовете към дълголетието е бобът. Добавянето на чаша боб на ден към вашата диета може да увеличи продължителността на живота ви с до няколко години. Всички видове боб са с високо съдържание на протеини и фибри. Те също са източник на витамини, особено на витамини от група В. Те намаляват риска от сърдечни заболявания, имат противоракови свойства и насърчават загубата на тегло.

Минестроне също е с високо съдържание на фибри, което помага за поддържане на здравето на червата (а здравите черва са изключително важни за физическото и психическото здраве).

Картофите например са източник на въглехидрати и истинска съкровищница на калий. Те също така осигуряват витамин С. Те също така съдържат висококачествен протеин и диетични фибри. Тиквичките са богати на калий, магнезий, желязо, витамин А, витамин С, имат откисляващи свойства и имат положителен ефект върху метаболизма. Зелето от своя страна съдържа витамин С и калий и предотвратява възпалението.

 

Минестроне, според диетолозите, ще подхрани перфектно тялото. Опитайте я и я консумирайте вместо традиционната доматена супа или бульон.

 

Станете почитател на Класа