Венецуела сложи край на 4-годишната серия на хиперинфлация

Венецуела сложи край на 4-годишната серия на хиперинфлация
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Навсякъде по света икономиките се оплакват от все по-високите цени. Изненадващо Венецуела изглежда е успяла да обуздае тренда.

 

Страната сложи край на четиригодишната си серия на свръхинфлация – една от най-дългите в света, след като правителството забави темпа на печатане на пари, а доларът стана предпочитаната валута за трансакции.

 

Цените са се повишили със 7,6% през декември спрямо ноември, показват данни на централната банка. Така цяла година месечната инфлация е била под 50% - прагът, който повечето икономисти използват за дефиниране на хиперинфлация. На годишна основа страната завършва 2021 г. с ускорение на цените от 686,4%.

 

„Венецуелската хиперинфлация си замина, както и дойде“, отбелязва Роналд Балза, професор по икономика от Католическия университет в Каракас. „Правителството не предприе никакви мерки, просто спря да прави това, което я предизвикваше, което е да се самофинансира чрез ускорено печатане на пари“, допълва той.

 

Намаляването на печатането на пари е факт благодарение на занижените правителствени разходи, което доведе и до свиване на фискалния дефицит до по-малко от 10% от брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година. За сравнение, когато хиперинфлацията започна в края на 2017 г., дефицитът бе около 30% от БВП, посочва Луис Оливерос, професор по икономика от Централния университет в Каракас.

 

На мястото на боливара, националната валута на Венецуела, страната на практика използва американския долар. Над 60% от всички трансакции сега се осъществяват със щатската валута.

 

„Въпреки че инфлацията в боливари все още е важна, тя не улавя цялата информация за това, което се случва с цените“, казва Оливерос. „Трябва да обръщаме внимание на цените в долари“, допълва той.

И макар вече да не се намира в състояние на хиперинфлация, страната продължава да с едно от най-големите ускорения на цените в света.

 

Достоверност на данните

 

Като цяло правителствените данни във Венецуела не могат да се приемат за особено надеждни, но и според паралелен инфлационен индекс, изготвян от опозицията, налице е значително облекчение на цените през миналата година.

 

Също така индексът на Bloomberg Cafe Con Leche – който проследява цената на чаша кафе в Каракас на седмична основа – показва облекчаване на ускорението, най-вече след като правителството премахна шест нули от предишния боливар.

 

Индексът на Bloomberg Cafe Con Leche

 

Централната банка също така зачести намесата си на валутния пазар, поддържайки дигиталния боливар – както е известна сега националната валута – относително стабилен. От октомври насам регулаторът е увеличил повече от два пъти снабдяването с долари на пазара, инжектирайки до 100 млн. долара на седмица и поддържайки изкуствено обменния курс на под 5 боливара за долар.

 

Мнозина обаче си задават въпроса дали правителството ще разполага с необходимите средства, за да продължи да поддържа политиката. Резервите на централната банка са се свили до под 6 млрд. долара, което е най-ниското равнище от поне 30 години. Към тях не се включват средствата от Международния валутен фонд, до които властите нямат достъп. Според анализатори държавата най-вероятно използва приходи от петрол и други източници на средства от твърди валути, за да се намесва на валутните пазари.

 

„Рано или късно ще видим важно коригиране на валутните курсове и това ще има ефект върху цените“, посочва Хосе Мануел Пуенте, професор към Центъра за обществени политики към Института за висши административни изследвания (IESA) на Венецуела.

 

Елена Илиева

Станете почитател на Класа