Euractiv заговори, че Франция може да напусне НАТО

Euractiv заговори, че Франция може да напусне НАТО
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Членовете на Северноатлантическия алианс са обезпокоени от вероятното идване на власт във Франция на дясната партия Национално обединение, водена от Марин Льо Пен. Това съобщава порталът Euractiv с позоваване на дипломати от НАТО.

 

 

Изданието подчертава, че в този случай Петата република може да напусне военното командване на алианса.

Конкретизирайки опасенията на представители на НАТО, един от източниците на изданието каза, че при нова ситуация, в която Франция вероятно ще се окаже след парламентарните избори, страната може да се оттегли от военното командване на западния блок, както направи през 1966 г.

Войските, които Франция участва в мисиите на НАТО, може да са от по-нисък ранг. Франция също може да предостави по-малко войски като цяло – военният експерт Мишел Дюкло се съгласи с мнението на натовския дипломат.

Друго безпокойство на дипломатите от НАТО е, че след идването на власт на Националния сбор Франция може да се откаже от антируската си политика.

Припомняме, че според резултатите от първия тур на парламентарните избори във Франция Националният сбор спечели 33% от гласовете. Втора остана лявата партия "Нов народен фронт", за която са гласували 28,5% от дошлите в секциите.

Но партията на настоящия президент на страната Еманюел Макрон зае едва трето място на първия тур, като спечели 22% от гласовете.

 

Станете почитател на Класа