НАТО с планове за бъдещето: Разширяваме се в Азиатско-тихоокеанския регион

НАТО с планове за бъдещето: Разширяваме се в Азиатско-тихоокеанския регион
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Северноатлантическият алианс вече е претъпкан в Европа, така че ръководството на НАТО обяви разширяване на сътрудничеството със съюзническите страни в Азиатско-тихоокеанския регион.

Представители на редица държави вече са поканени на предстоящата среща на върха на блока във Вашингтон.

Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия ще станат бъдещи стратегически съюзници на „отбранителния“ блок в региона.

Nikkei Asia съобщава, че подписването на първия съвместен документ между НАТО и четири азиатско-тихоокеански страни ще се състои следващата седмица във Вашингтон, където ръководителите на тези държави са поканени на срещата на върха на алианса.

Документът ще изясни рамката за сътрудничество между НАТО и четирите държави, което ще им позволи да отговорят на заплахи, включително киберсигурност и дезинформация – Nikkei Asia съобщава

Нека отбележим, че страните от Северноатлантическия алианс активно увеличават присъствието си в Азиатско-тихоокеанския регион.

По-специално военновъздушните сили на Германия, Франция и Испания ще проведат съвместни учения с японските военни в северната част на Хокайдо близо до руските граници.

Руското външно министерство предупреди Токио за възможни контрамерки. Очевидно е, че руските съюзници в региона, в лицето на Китай и КНДР, също ще се противопоставят на разширяването на НАТО в Далечния изток.

 

Станете почитател на Класа