The Telegraph: ВВС на САЩ иска да се отърве от най-добрия си изтребител в историята

The Telegraph: ВВС на САЩ иска да се отърве от най-добрия си изтребител в историята
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.07.2024
  • Сподели:

Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт изтребители Lockheed Martin F-22 Raptor. Основният аргумент: 32-те най-малко модернизирани версии Block 20 на свръхзвуковия стелт изтребител от пето поколение са неподходящи за битка и заедно струват почти половин милиард долара годишно за поддръжка.

 

Според The Telegraph F-22 е най-мощният и най-модерният изтребител в американския арсенал. Това е може би най-големият изтребител, създаден досега. 

Но поддържането на по-стари F-22 в експлоатация е непосилно скъпо в момент, когато военновъздушните сили се опитват да финансират набор от нови способности, включително нови изтребители, бомбардировачи, радарни самолети, дронове, сателити и балистични ракети с ядрени глави, уточнява UNIAN.

Какво не е наред с F-22

Но планираното оттегляне на почти 30-годишния Block 20 F-22 би отслабило силата на Raptor, според нов доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ. На военновъздушните сили вече е забранено да „елиминират“ каквито и да било F-22 за поне няколко години.

Това е така, защото Block 20 са учебни самолети. Без тях Военновъздушните сили ще трябва да назначат някои от своите модернизирани Block 30/35 F-22, които имат подобрени сензори и оръжия, за тренировъчни мисии. Крайният резултат ще бъде дълбоко намаляване на броя на наличните за бой F-22.

„Въздушните сили не са документирали как биха обучили или тествали F-22 – настоящият Block 20 функционира – без самолет Block 20. 

Освен това не документират и предизвикателствата, с които бойците биха могли да се сблъскат без самолет Block 35 – „готов за мисия“, ще се използва за обучение или тестване вместо Блок 20“, се казва в документ на Службата за отчетност на правителството на САЩ.

Днес има 150 готови за бой Block 30/35s. Ако и когато Военновъздушните сили изтеглят Блок 20, ще останат само 129 оперативни Блок 30/35. Останалите оперативни F-22 ще бъдат изпратени за обучение или тестване.

На летище с шест предни ескадрили, летящи с F-22 — пет в активните военновъздушни сили, една в Националната военновъздушна гвардия — ситуацията щеше да бъде още по-ужасна. 

Със сложни сензори и деликатни покрития, които заблуждават радара, F-22 е капризен и изисква поддръжка. 

Ескадрилата се нуждае от 24 самолета, за да гарантира, че 12 самолета са налични за полет всеки ден, според Службата за отчетност на правителството на САЩ.

Следователно на практика няма 150 боеспособни F-22. Пенсионирането на блок 20 ще намали този брой до 64 или 65. 

Това е ужасно малко предвид огромната отговорност, която носят ескадрилите Raptor. Военновъздушните сили и всъщност цялата американска армия и тези на нейните най-близки съюзници разчитат на тази малка сила от F-22 да води борбата за контрол над въздуха в голяма война с, да речем, Китай.

Предвид залога, военновъздушните сили трябва да бъдат изключително предпазливи при пенсионирането на един F-22, да не говорим за повече от 30 от тях. Особено като се има предвид, че условната замяна на F-22, следващото поколение изтребител Air Dominance, е в бюджетен плен от 2026 г.

Освен ако военновъздушните сили и Конгресът не намерят начин да платят за програмата NGAD и Конгресът позволи на военновъздушните сили да пенсионират 32 по-стари F-22, военновъздушните сили скоро могат да се окажат в несигурната позиция да трябва да загубят контрол над въздуха в полза на нарастващи, модернизирани и намаляващи китайски военновъздушни сили - без помощ на хоризонта за потенциално десетилетия напред.

Криза

Невероятно, но тези 32 по-стари изтребители Block 20 не са единствените изтребители, които ВВС искат да пенсионират рано. 

Службата също така иска да съкрати половината от своите изтребители-бомбардировачи Boeing F-15E Strike Eagle, като същевременно намали броя на новите F-15EX, които купува.

Тези съкращения биха били по-малко тревожни, ако другият сериен изтребител на ВВС, Lockheed Martin F-35 Lightning II, не беше такова бедствие. 

Военновъздушните сили изостават с десетилетия и стотици милиарди долари над бюджета от първоначалния си план за придобиване на повече от 1700 F-35. През годината не е получен нито един нов F-35.

„Военновъздушните сили преживяват криза с изтребители, но тази криза няма да бъде решена чрез извеждане от експлоатация на учебни самолети и намаляване на силите за превъзходство във въздуха, които вероятно вече са твърде малки“, пише изданието.

Станете почитател на Класа