Забавянето на старта на «Северен поток 2» е свързано с действията на САЩ

Забавянето на старта на «Северен поток 2» е свързано с действията на САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви на брифинг, че забавянето на пускането на «Северен поток 2» се дължи на съвместните усилия на Вашингтон и Берлин. Съединените щати «работят» с Германия и Европейския съюз, за ​​да отложат началото на руския газопровод.

 

Забавянето на старта на "Северен поток 2" е свързано с действията на САЩ

 

Според Нюланд настоящето германско правителство, както и миналото, е за блокиране на новия газов маршрут по дъното на Балтийско море в случай на „агресия“ на Москва срещу Киев.

 

Необходимостта от спиране старта на „Северен поток 2“ по-рано беше изразена от ръководителя на германското външно министерство и съпредседателя на партията „Союз-90/Зелените“ Аналена Бербок. Според нея газопроводът не е преминал през всички европейски процедури, необходими за пускане в експлоатация, поради което не може да бъде одобрен в обозримо бъдеще. Освен това Бербок обвини Москва в газов «шантаж» на Европа в условията на високите цени на «синьото гориво».

 

По традиция Украйна също е рязко против Северен поток-2. Според президента на Украйна Владимир Зеленски руският тръбопровод е „геополитическото оръжие“ на Кремъл и пускането му ще лиши украинската хазна от приходите от транзита на газ.

 

Припомняме/Бербок: «Северен поток 2» не отговаря на изискванията на ЕС

 

В Германия обясниха спирането на сертифицирането на Северен поток 2

 

Германският външен министър Бербок заяви, че «Северен поток 2» не отговаря на изискванията на ЕС

 

Бербок: "Северен поток 2" не отговаря на изискванията на ЕС
Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че процесът на сертифициране на газопровода «Северен поток 2» е спрян поради несъответствието му с изискванията на Европейския съюз. Това заяви тя в интервю за вестник  La Stampa.

 

„Нашето федерално правителство ясно посочи в коалиционното споразумение, че енергийните проекти в Германия трябва да отговарят на европейските изисквания, което важи и за „Северен поток 2“. Но в момента това не е така, така че процесът на сертифициране е спрян“, заяви ръководителят на външното министерство на Германия.

 

Според нея въпросът за пускането на Северен поток 2 е от геополитически характер.

Министърът отбеляза, че новото правителство на Германия споделя подхода на САЩ за строги мерки срещу Русия в случай, че Москва използва енергията като оръжие или някакви агресивни действия в Украйна.

 

По-рано украинският посланик в Германия Андрий Мелник призова Германия окончателно да се откаже от «Северен поток 2».


„Северен поток 2“ предвиждаше изграждането на две линии на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руския бряг през Балтийско море до Германия – от пристанището Уст-Луга в Ленинградска област до Грайфсвалд . Съединените щати активно се противопоставят на този проект, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други страни противници, включително Украйна.

 

Украинският президент Владимир Зеленски призова Сената на САЩ да гласува санкции срещу «Северен поток 2».


По-рано съобщихме: «Тази жена е полудяла!»: Немците коментират изявлението на Бербок за «Северен поток 2».
Германският външен министър Аналена Бербок, съпредседател на партията «Съюз 90/Зелените», счита за неприемливо одобрението на руския газов проект «Северен поток 2». Според изявлението на министъра СП-2 не отговаря на изискванията на европейското енергийно законодателство.

 

Тази жена е полудяла!


Немците коментират изявлението на Бербок за Северен поток 2


Освен това Бербок настоява за блокиране на газопровода в случай на руска «агресия» към Украйна.
Германският вестник Die Welt цитира мненията на читатели, коментиращи гледната точка на Аналена Бербок – ето само някои от тях:

 

«Ако бях Путин, щях да затворя газовия кран за Европа за една седмица „по технически причини“. Междувременно резервоарите за съхранение на газ в Германия са пълни само с 22 процента», така пише Инго. М.

 

«Бербок работи срещу немския потребител. Тази жена е полудяла!», казва Норберт С.
«Ето как изглежда интелигентността и дипломацията на германската външна политика! Ако конфликтът в Украйна ескалира, ние ще седим на студено и тъмно», възмущава се Юрген К.

«Ако «Северен поток 2″ не бъде одобрен, може да се очаква Русия да изпълни сегашните си договори за газ, но тогава Москва ще спре да доставя газ през Украйна. Приготвих вече печка на дърва за работа», прогнозира г-н К.

 

«Напред към каменната ера!», иронично отбелязва Дитмар Х.

 

«Зелените явно искат да осуетят бъдещето ни. Без достатъчно евтина енергия икономиката на страната е изложена на риск», счита Хермангерман.

 

«Очевидно самата г-жа Бербок има всичко вкъщи, за да си осигури топлина. Докато другите мръзват от зимния студ, тя ще се радва на комфорт», не се съмнява читателят AllesWirdGut.
«Резервоарите за съхранение на газ се изпразват и не се виждат алтернативи на доставките от Русия. Да видим кой ще издържи по-дълго — Руската федерация или Европа?», пита Щефен С.

 


Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа