The American Conservative: Америка е луда, болна е както никога досега

The American Conservative: Америка е луда, болна е както никога досега
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

The American Conservative: Американците се побъркват от социалните медии, пандемията и новата етика

 

 

Американската нация е по-болна от всякога, пише изданието. Продължителността на живота в Съединените щати намалява, хората все повече страдат от патологичен страх и депресия. Според автора на статията в обществото има все повече хора, които «падат», а все по-малко са тези, които са готови след това да се «изправят» и да продължат работата си.

 

В Америка броят на случаите на депресия, самоубийства и затлъстяване нараства, и то не само заради социалните мрежи и коронавируса.

 

The American Conservative: Америка е луда, болна е както никога досега

 

Американската нация е по-болна от всякога. Продължителността на живота в Съединените щати продължава да пада. Все повече хора са в състояние на патологичен страх и депресия. Тези проблеми съществуваха много преди пандемията драстично да забави живота в света. Пандемията влоши ли положението? Безспорно. Въпреки това, през 2019 г., точно преди пандемията да удари страната, около 50 милиона възрастни американци страдаха от психични заболявания, според неотдавнашния доклад на Mental Health America (MHA).

 

Трябва да признаем, че процентът на хората, които изпитват суицидни настроения, расте. От 2011-2012 г този процент сред възрастното население нараства от година на година, както отбелязват авторите на MHA. Младите хора преминават през трудни времена, много от тях живеят с тежка депресия. През 2020 г. повече от 15% от младите хора са се сблъскали поне веднъж депресивен епизод. Днес в Съединените щати има 2,5 милиона млади хора, живеещи с тежка депресия.

 

Става дума за сериозни проблеми. Както отбелязват авторите на MHA, повече от 60% от младите хора с тежка депресия не получават никакво лечение. Дори в щатите с най-голям достъп до психологическа помощ, почти всеки трети живее без лечение.

 

Последното място по този показател е Тексас, където почти три четвърти от депресираните младежи не получава грижи за психичното си здраве. А в цялата страна по-малко от една трета от младите хора с тежко заболяване получават редовна психиатрична помощ. Ситуацията се влошава от нарастващото ниво на употреба на психоактивни вещества както сред младите хора, така и сред възрастните. Тази тревожна тенденция беше очевидна още преди пандемията. През 2020 г. „7,74% от възрастните в САЩ и 4,08% от младите хора имат разстройство в резултат на употреба на вещества“.

 

През 2015 г. психотерапевтът Джонатан Алпърт написа статия за Chicago Tribune с въпроса:

 

„Превърнахме ли се в страна на емоционални слабаци?“

 

„Нашата нация,“ пише Алпърт, „облекчава емоционалната болка с лекарства“.

 

Той описа тревожния процент на употребата на антидепресанти при юношите и възрастните и че до 10% от американците приемат такива лекарства.

 

Сред жените на възраст между 40 и 50 години, отбеляза той, тази цифра е по-близо до 25%.

 

Наистина ли всички тези хора имат нужда от лекарства, попита тогава той. И самият той дава отрицателен отговор. И все още е отрицателен. Тези хора имат ли нужда от лекарства? Някои да, но не всички. След публикуването на статията на Алпърт зависимостта на Америка от антидепресантите се е увеличила доста значително.

 

Изглежда, че в много отношения САЩ наистина са страна на „емоционални слабаци“. Във физическо отношение в тежка категория вече са много от американците.

 

През 2020 г. затлъстяването на населението е 42,4%.

 

Това е първият път в историята, когато тази цифра надхвърли 40 процента. Нов, безславен крайъгълен камък. Пандемията, разбира се, изостри кризата, но дори преди нея тя се развиваше с години, ако не и с десетилетия.

 

Автор: Джон Макглион — изследовател и есеист. Негови материали са публикувани от уважавани издания като New York Post, Sydney Morning Herald, Newsweek, National Review, Spectator US и др.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа