Новата китайска „рентгенова“ данъчна система безмилостно се противопоставя на укриването на данъци

Новата китайска „рентгенова“ данъчна система безмилостно се противопоставя на укриването на данъци
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Китайските власти работят за въвеждане на нова система за фискален надзор, която ще използва технологии за облачни услуги и големи данни, съобщава South China Morning Post. Поради очакваната мощност на системата, някои вече я сравняват с масивна рентгенова машина, която ще засили контрола върху данъчните плащания, предизвиквайки безпокойство за некоректните.


Вестникът отбелязва, че системата Golden Tax IV ще събира данни от компании, пазарни регулатори и банки. В този контекст се цитират изявления на Уанг Джун, ръководител на Държавната данъчна администрация, който заяви през декември „Модернизацията на системата ще позволи напредъка от управление на данъците чрез фактури към „управление на данъци чрез големи данни и облак. Това е данъчна иновация която може да бъде използвана като референция и от други страни", каза той.


Що се отнася до настоящия етап на развитие на Golden Tax IV, Уанг Джун заяви, че „дизайнът е завършен и са намерени стратегии и подходи, които да водят напред". Очаква се системата да бъде въведена през тази година, въпреки че властите не предоставиха официална информация по въпроса.


Джоуи Джанг, анализатор в консултантската фирма Dezan Shira & Associates, описа планираното внедряване на системата в доклад, публикуван през декември. Според него Golden Tax IV ще улесни процеса на разкриването на случаи на укриване на корпоративен данък. „Това ще даде възможност на данъчните власти да проверяват не само фактурите, но и бизнеса, капитала, персонала на компанията и други данни", каза той.


Експертът каза „Китай е решен да създаде интелигентна данъчна система, задвижвана от технологиите за големи данни, облак и изкуствен интелект през следващите пет години". Той също така прогнозира, че обменът на информация и анализът на големи данни ще позволят на властите да получат точен портрет на данните на всяка компания и отделен данъкоплатец и подчерта, че новата система несъмнено ще донесе нови предизвикателства за бизнеса. Китай.


Зенг Ляауан, доцент по информационно и комуникационно инженерство в Университета за електронни науки и технологии на Китай, каза, че някои представители на бизнеса виждат бъдещата система като еквивалент на "гигантска рентгенова машина" и каза, че китайските власти разполагат с технологичните възможност за получаване на всички необходими данни от държавни органи и социални мрежи.


South China Morning Post също така посочва, че загрижеността за тези промени кара някои членове на по-заможните сектори, особено тези, които имат активи в чужбина, да оценят възможността да емигрират или да придобият чуждо гражданство, да се ползват от други правила при плащане на данъци върху техните активи . Пекин явно е увеличил усилията си да подложи хората с високи доходи на регулация, така че е неизбежно членовете на висшите класи да чувстват тази тревога и все повече хора решават да създават офшорни сметки.

Станете почитател на Класа