Русия разби групата хакери REvil, стояща зад атаките срещу американски компании

Русия разби групата хакери REvil, стояща зад атаките срещу американски компании
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви за разбиването на групата хакери REvil, участвали в серия от масивни кибератаки с отвличане на данни.


Разследването е извършено по искане на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ и е довело до " идентифициране на всички членове на тази престъпна общност, както и документиране на тяхната незаконна дейност."


Операцията се проведе в градовете Москва и Санкт Петербург и съответните региони и в провинция Липецк. В резултат на това „конфискувани са повече от 426 милиона рубли [5,6 милиона долара], частично в криптовалута, 600 000 щатски долара, 500 000 евро, както и компютърно оборудване, криптографски портфейли, използвани за извършване на престъпления, и 20 „премиум" коли, закупени с пари, получени от престъпления. Организираната престъпна общност престана да съществува, информационната инфраструктура, използвана за престъпни цели, беше неутрализирана. За резултатите от операцията бяха уведомени представители на компетентните органи на САЩ", уточняват от ФСБ.


Престъпната група REvil придоби известност, след като беше свързана от ФБР с атаката срещу вътрешните системи за данни на юридическия гигант в развлеченията, Grubman Shire Meiselas & Sacks, през май 2020 г. През юни се твърди, че групата стои зад успешното изнудване за 11 милиона долара от производителя на месо JBS от САЩ. Следващия месец те атакуваха доставчика на софтуер Kaseya, също от САЩ, като поискаха 70 милиона долара в замяна на декриптиране на засегнатия компютър. Около две седмици по-късно от компанията съобщиха, че са получили ключа за дешифриране на компютрите си "от трета страна", без да уточняват дали са платили на престъпниците.


През ноември Министерството на правосъдието на САЩ обяви ареста на Ярослав Васински, 22-годишен украински гражданин, обвинен, че е член на колектива и че е участвал в нападението срещу Касея. Те също така заловиха 6,1 милиона долара, свързани с друг хакер на REvil, 28-годишният Владимир Полянин, руски гражданин.

Станете почитател на Класа