Пентагонът завършва програмата си "Призрачен флот"

Пентагонът завършва програмата си "Призрачен флот"
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Американският флот ще получи четири безпилотни надводни кораба, разработени от Службата за стратегически способности на Пентагона (SCO) като част от програмата му „Призрачен флот", според Breaking Defense.


След трансфера този месец на четирите безпилотни кораба към експерименталната ескадрила за развитие на повърхностни войни на ВМС, SCO ще прекрати своята програма „Ghost Fleet Overlord".


Пийт Смол, програмен мениджър за безпилотни морски системи в командването на морските морски системи (NAVSEA), каза „Службата за стратегически възможности на Пентагона е завършила проекта „Ghost Fleet Overlord" и ще предаде четирите построени кораба на ВМС".


Предаването става след последната демонстрация през декември, по време на която бяха тествани автономността и надеждността на корабите. Според Смол тестовете са разкрили някои недостатъци в тези аспекти, но той не уточни кои.


Проектът, който се изпълнява от 2017 г., има за цел да разгърне напълно роботизирани кораби през следващите години, които не само могат да пътуват самостоятелно от една точка до друга, но и да следват морските правила, да избягват автономно други кораби и дори да изпълняват мисии за атака.


Така през есента на 2021 г. ВМС на САЩ успяха успешно да изстрелят от безпилотния надводен кораб Ranger - един от участниците в проекта - стандартна ракета SM-6, факт, който беше счетен от ведомството. на отбраната на Съединените щати за забележително постижение. Пентагонът обаче все още не е обявил кои компании са го разработили.


Роботите вече са тествани на дълго автономно пътуване. През 2020 г. Рейнджър пътува от Мексиканския залив до Западното крайбрежие, а през май друг кораб от проекта, Nomad, повтори този маршрут. Те изминаха по-голямата част от пътя автономно, с изключение на преминаването им през Панамския канал.

Станете почитател на Класа