Ровърът на НАСА е готов да направи на Марс „нещо невъобразимо“

Ровърът на НАСА е готов да направи на Марс „нещо невъобразимо“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    16.01.2022
  • Сподели:

Екипът на НАСА на Марс 2020 работи методично, за да определи най-добрия начин за изчистване на камъчета, заседнали в системата за събиране на проби на марсохода Perseverance.


На 29 декември Perseverance проби скала с прякор Issole и извади проба от нея. „Въпреки това, по време на прехвърлянето на ядката, съдържаща пробата, към въртележката на роувъра (която съхранява фрагментите и ги предава в епруветки към хардуера за обработка, разположен вътре), нашите сензори показаха аномалия", написа Луиз Яндура, инженер по кеширане в НАСА.


През изминалия уикенд и по-рано тази седмица бяха разработени и тествани оперативни последователности за премахване на тези скалисти натрапници. Първо, роувърът разгледа земята отдолу, за да може да засече промените, когато измести натрапчивите камъчета. Следва маневра с роботизирана ръка.


„Просто казано, ние връщаме останалото съдържание на епруветка за проба 261 (последната ни проба от скално ядро) на нейната родна планета", написа ръководителят на проекта Дженифър Троспър в актуализация за роувъра тази седмица. Троспър го описа като " нещо, което не съм си и представял, че ще направим".


Изследователите отбелязват, че въпреки че такъв сценарий никога не е бил проектиран или планиран преди стартирането, „оказва се, че избутването на ядка от отворена тръба е доста лесен процес". Командите са изпратени, след което роботизираната ръка просто ще насочи отворения край на тръбата за проба към марсианската повърхност и ще остави гравитацията да свърши останалото.

Станете почитател на Класа