Washington Post: Тръмп одобри американското военно присъствие в Сирия за неопределено време

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който преди пет месеца каза, че иска войските на страната му да се оттеглят от Сирия и американските войници да се върнат у дома, е приел нова стратегия, която предвижда да се продължи военното присъствие на САЩ в арабската държава за неопределено време и да се упражнява по-голям дипломатически натиск, за постигане на националните цели. Това разкриха на "Вашингтон пост" високопоставени служители на държавния департамент.

 

Сега, когато Ислямска държава все повече е притисната в ъгъла, Белият дом е преразгледал своите цели в региона и се стреми към изтегляне на всички ирански военни и техните съюзници, както и създаването на правителство приемано от всички сирийци и международната общност

 

В Сирия в момента има около 2 000 американски войници и, според специалния представител на САЩ за Сирия, Джеймс Джефри, новата политика на Вашингтон не предвижда изтеглянето им до края на тази година. - Не бързаме - каза той.

 

Заедно със специалния пратеник за Сирия Джоел Рейбърн, Джефри е изготвил план за американското правителство, който ще позволи "да се избегне повтарянето на това, което администрацията вижда като грешки в Ирак, където прибързаното изтегляне на САЩ освободи терена за Иран и възраждането на сунитските милиции, довели до раждането на Ислямска държава".

 

Джефри подробно посочи, че политиката на Белия дом по отношение на Сирия не е "Ал Асад трябва да напусне". "Ал Асад няма бъдеще, но не е наша работа да се отървем от него", каза той, добавяйки, че „е трудно да се вземе под внимание сирийският президент като политик, който не заплашва своите съседи, не злоупотребява със своите граждани и не позволява химически оръжия".

 

Интересното е, че журналистът Боб Удуърд в новата си книга, посветена на президента на САЩ, въз основа на интервюта с висши служители на администрация Тръмп, разкрива неговото желание, което донякъде противоречи на Джефри.

 

Според Удуърд, след предполагаемата химическа атака в провинция Идлиб през април 2017 г. Тръмп говорил по телефона със секретаря на отбраната Джеймс Матис, като предложил за решаване на кризата в Сирия убийството на законния президент Башар ал Асад.

 

- Да го убием е крайно шибано време! Да влезем там, да убием всички тези шибани хора – цитира журналистът думите, които Тръмп казал на Матис. От своя страна, Тръмп нарича цитатите и историите, събрани в книгата "измислици за измама на гражданите."

Станете почитател на Класа