Измерението на ужаса: Графично сравнение на разрушителната сила на съвременните ядрени оръжия

Що се отнася до ядреното оръжие, не може да се отрече, че Съединените щати и Русия все още са единствените главни претенденти на планетата. Въпреки че общо девет нации притежават ядрени оръжия, арсеналите, натрупани от тези две държави по време на Студената война, ги поставят в този списък над останалите.

 

Въпреки факта, че общият брой на ядрените оръжия в Русия е по-висок, много експерти в САЩ смятат, че американското технологично превъзходство има значение. Това не е така, обаче, според Алекс Холингс, експерт и екс-военен от американския флот, който публикува статия в портала на ветераните от въоръжените сили SOFREP.

 

Според Холингс, Русия и Китай са развили през последните години нови носители на ядрени оръжия, оставяйки САЩ изостанали в тази област, тъй като едва наскоро Пентагонът е възложил договори, предназначени да осигурят адекватна замяна на балистичните ракети "Минитмен III" - ветерани от времето на Студената война.

 

Нещо повече, новите китайски и руски оръжия, в допълнение към разрушителната им сила, представляват и допълнителна заплаха, тъй като те са разработени да преодолеят противоракетната отбрана на САЩ.

 

Но не само това: ако сравним способността на американските оръжия с някои от техните "колеги" от така наречен ядрен клуб, се изяснява, че „колкото и да са в изобилие ядрените оръжия на САЩ , те са абсолютно затъмнени от последните две руски попълнения в пантеона на ядрените оръжия ", казва анализаторът, който графично отразява тази разлика.

 

При графичното сравняване на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки и дори ядрените ракети Trident с най-мощното ядрено оръжие Русия, РС-28 Сармат, се получава твърде едно малко, направо плашещо петно.

 

Тази графика показва значително увеличаване на разрушителното представяне на тези оръжия, от първото (и единствено) използване в битка преди повече от седемдесет години. Въпреки това, американската Минитмен III, активна от 1970 година, макар и с някои актуализации, не може да бъде сравнена с последните носители на ядрени бойни глави от Китай и Русия (въпреки, че САЩ все пак крият асо в ръкава - изключително мощната атомна бомба B53).

 

"Ясно е, че новата DF-31 на Китай е в състояние да доведе до много повече щети, от междуконтинентални балистични ракети на САЩ, въпреки че бомбата B53 може да засрами DF-31 ", заключава Холингс.

 

Разрушителната сила от 50 мегатона на руските ракети RS-28 Сармат и DF-31 на Китай вероятно ще дойде под формата на множество изстрелвани бойни глави, включително и бутафорни бойни глави, проектирани да объркат ракетите-прихващачи. Русия, по време на обявяването на RS-28, описа разрушителния й капацитет като способен да унищожи целия Тексас или Франция само с един изстрел.

 

За разлика от останалите оръжия в този списък, руският Статус 6 е всъщност потопяем дрон, оборудван с масивна ядрена бомба от 100 мегатона. Той има работен обхват от около 10 000 километра. Експлозията от детонацията на боеприпас с тази ужасна мощ, би довела, в допълнение към разрушителната енергия, до гигантска вълна цунами, придружена от радиоактивен дъжд.

Станете почитател на Класа