Американската реторика към Иран: Буря преди спокойствие или прелюдия към война?

Суровата американска реторика към Иран може да е опит да "омекне" Техеран и да се постигне помирение - както се случи със Северна Корея, или може да бъде прелюдия към война, каза в интервю бившият американски дипломат Джим Джафрас.

 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео нарече "мафия" правителството на Иран. Той също обяви, че правителството му ще подкрепи иранската диаспора в САЩ с пускането на нов канал на персийски език и по този начин ще подкрепи "отдавна пренебрегнатия глас на иранския народ".

 

На свой ред, президентът на САЩ Доналд Тръмп, се обърна към иранския си колега Хасан Рухани, предупреждавайки го "никога повече да не заплашва САЩ, ако не иска да понесе последствията", след като президентът на Ислямска република заяви, че конфликт с неговата страна ще бъде "майката на всички войни".

 

Анализирайки тази нова ескалация на напрежение, Джафрас припомни "твърдата реторика използвана за Северна Корея и най-съвършената хармония, дошла след срещата на върха Тръмп-Ким". Според анализатора, може "връщането към дрънкане на саби да е опит да омекне и да се направи по-отстъпчив Техеран".

 

От друга страна, може да сме изправени пред "повторение на Ирак", заяви бившият дипломат, който подчерта, „много от хората, които биеха барабаните на войната с Ирак през 2002 г. и 2003 г. сега пеят абсолютно същата песен за Иран ".

 

Що се отнася до изявленията на Помпео, експертът смята, че въпреки че държавният секретар отрича, "всъщност се казва, че ние искаме да подкрепим народно движение за свалянето на режима на аятолаха" и новият телевизионен канал може да е "катализатор" за това.

 

Джафрас също посочи, че САЩ и Саудитска Арабия са "десет пъти по-лоши от иранското правителство, но никой не говори да ги накаже или да променят режима си".

 

"Те оказват голям натиск върху Иран от финансова гледна точка, водят психологическа война срещу иранския народ, но американските действия най-накрая биха могли да доведат до военна конфронтация".

Станете почитател на Класа