"Цар двигател": Русия започва разработването на ракета-носител "Союз-5"

Компаниите ПКК Енергия, НПО Енергомаш и Руската федерална космическа агенция (Роскосмос) са започнали работа по създаването на ракетата-носител Союз-5, насочена към импулсиране на бъдещото изследване на космоса, съобщи Дмитри Рогозин, генерален директор на Роскосмос.

 

"Това ще ни позволи да мобилизираме цялата космическа и ракетна индустрия, да я актуализираме и да използваме нашите мощни проектантски и производствени възможности", каза Рогозин в Twitter.

 

Става дума за ракета от средна класа, дълга 62 метра, с излетна маса от около 270 тона. Тя ще замести Союз-2 и ще може да превозва между 9 и 17 тона до околоземна орбита, най-малко три пъти повече от Союз-2.

 

Союз-5 ще бъде оборудван с модернизирана версия на съветския двигател РД-171 за изгаряне на втечнен газ и водород, който според Рогозин ще стане "най-мощният двигател в света". "Ние го наричаме Цар двигател", посочи директорът, цитиран от РИА Новости.

 

Както съобщи руският президент Владимир Путин, полетните тестове Союз-5 трябва да започнат през 2022 г. и ще съответстват на първата стъпка към новата свръхтежка ракета, която трябва да се тества през 2028 г. Ракетата в резултат на втората фаза от проекта би могла да пренася 80 тона до ниска орбита.

Станете почитател на Класа