Тръмп нарушил протокола и провокирал извънредна сесия на срещата на НАТО

Американският президент Доналд Тръмп предизвика специална извънредна сесия на срещата на върха на НАТО за военните разходи, в която той обвини европейските лидери и особено Германия, съобщава Ройтерс, цитирайки служители, присъствали на срещата.

 

Според източници, в един момент от срещата на върха, Тръмп нарушил дипломатическия протокол, обръщайки се към германския канцлер Ангела Меркел по име, като казал: "Ти, Анджела, трябва да направиш нещо по въпроса."

 

След това повечето от служителите и лидерите на поканени държави, които не са членки на НАТО - Афганистан и Грузия - били помолени да напуснат, докато държавните и правителствените ръководители на съюза останали на спешна среща.

 

"Езикът беше много твърд днес", каза източник за Ройтерс. "Неговите най-тежки думи бяха за Германия, той дори се обръщаше към канцлера с „Ти, Анжела " обясни източникът.

 

След заседанието президентът на САЩ остана да направи непланирано изявление. Тръмп заяви, че е казал на другите държави от НАТО, че ще бъде "изключително нещастен", ако те не увеличат бързо военните си разходи, но те се съгласили да го направят.

 

От друга страна, ръководителят на Белия дом опроверга предишната информация за евентуално оттегляне на САЩ от НАТО и увери, че ангажимента на страната му към Алианса "е много силен".

 

От своя страна германският канцлер посочи в изявления за пресата след заседанието, че са имали "много интензивна среща на върха".

Станете почитател на Класа