Търговски контраудар: Китай отговори на Тръмп, обезценявайки националната валута

Курсът на китайския юан спрямо долара спадна в първите часове на четвъртък с 1.1% - най-силният спад за един ден от януари 2016 г. - и се котира на 6.7249 единици, след интервенцията на централната банка на азиатския гигант да девалвира националната валута, съобщава "Блумбърг".

 

През юли тази година, когато юанът бе превишил стойността 6.7 спрямо долара, китайският финансов регулаторен орган се застъпваше за поддържане на стабилността на местната валута и призова да не се използва като оръжие в търговската война със САЩ.

 

Въпреки това, референтната цена, определена от Народната банка на Китай в началото на деня, от 6.6726 юана спрямо долара, беше с 0.7% под същата цифра, обявена един ден по-рано. Цената на китайската национална валута на пазара може да варира до 2% над или под стойността, определена от регулатора, обяснява The Wall Street Journal.

Обезценяването на юана, фактор, който стимулира китайския износ за САЩ, идва на фона на нарастващо напрежение в търговията между Вашингтон и Пекин около митата за китайски продукти, насърчавани от президента на САЩ Доналд Тръмп.

 

На 15 юни в САЩ обяви налагането на мита от 25% - в еквивалент на 50 000 000 000 долара годишно - за разнообразен внос от Китай.

 

В същия ден Министерството на търговията на Китай обяви митнически ставки за стоки, идващи от САЩ, подобни на наложените от Вашингтон.

 

На 18 юни Тръмп разпореди инструментализирането на нови мита за китайски продукти на стойност 200 000 милиона долара.

 

На свой ред, Пекин обяви в сряда, че ще бъде принуден да отмъсти за новите мита, наложени от Тръмп.

Станете почитател на Класа