НАТО одобри създаването на две нови командвания в Германия и САЩ

Генералният секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, съобщи, че страните-членки на Алианса са се договорили "да се засили възпирането и отбраната на НАТО, да интензифицират борбата срещу тероризма и да споделят по-справедливо финансовото бреме." Изказването дойде след срещата на върха, която организацията проведен в Брюксел (Белгия) на 11 и 12 юли.

 

Столтенберг подчерта "много лидери обявиха нови приноси към мисиите и инициативите на НАТО." Според генералния секретар на Алианса, повечето държави-членки планират да увеличат разходите за отбрана до 2024.

 

"В съответствие с национални планове на европейските и канадски съюзници, се очаква да бъдат похарчени 266 000 милиона долара допълнително между тази и 2024 година ", каза той.

 

Според него също е договорена инициативата, известна като 30-30-30-30. "Тази инициатива означава, че до 2020 г. съюзниците ще разполагат с 30 механизирани батальона, 30 ескадрили и 30 военни кораби, които могат да бъдат готови за по-малко от 30 дни".

 

По време на срещата бе договорено да създадат две нови командвания на НАТО - за Атлантика в Норфолк (Вирджиния, САЩ) и за подкрепа и логистика в Улм (Германия).

 

Лидерите на страните от НАТО също дадоха зелена светлина за създаването на не-бойни мисия в Ирак, която ще бъде водена от Канада. По думите на Столтенберг, тя ще бъде "тренировъчна мисия" с няколко стотици инструктори.


"НАТО не иска да участва в бойни операции в Ирак", каза той. Алиансът също се съгласи да увеличи подкрепата за Йордания и Тунис.

 

На срещата на върха, членовете на Алианса поканиха Македония за започване преговори за присъединяване към организацията. Столтенберг подчерта, че Скопие може да стане тридесетия член на блока, когато влезе в сила споразумението за преименуването на страната.

Станете почитател на Класа