"Османци Германия" бяха забранени

Външно приличат на рокери, а всъщност са брутални престъпници. Турско-националистическата рокерска групировка "Османци Германия" сега бе забранена от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

 

 

 

 

 

 

 

Яки, широкоплещести мъже, облечени от главата до петите в черно, вдигат заканително юмруци и насочват към камерата пистолети и ловни пушки. На фона на хард-рок се чува мъжки глас, който боботи заканително: "Ще превземем цялата страна ( ...) „До последна капка кръв" се борят "безстрашните бойци", винаги готови „да умрат заради другарите си". По този войнствен и самоуверен начин "Османци Германия" се демонстрираха доскоро в Ютюб и Фейсбук.

 

Турско-националистическата групировка е замесена в редица престъпления

 

Вътрешният министър на Германия Хорст Зеехофер постави под възбрана рокерската групировка и нейните подразделения. "Клубът представлява сериозна заплаха за индивидуалните права на гражданите и за обществото като цяло", се казваше в съобщението на вътрешното министерство. Преди забраната от Берлин германската полиция проведе операции в провинциите Райнланд-Пфалц, Баден-Вюртемберг, Бавария и Хесен срещу членове на рокерската група. Германските власти я разследват от поне две години. "Османци Германия" е създадена през 2015 година, а един от основателите ѝ е бивш член на рокерската група "Hells Angel". Повечето членове на „Османци Германия" са турци по произход. Те привлякоха вниманието на германски служби за сигурност с все по-агресивното си поведение в различни сфери. Много често „новите османци" влизат в конфликти с други рокерски банди. Сблъсъците често завършваха с ранени. Говори се и за един направен опит за убийство.

 

Престъпници с миграционен произход

 

Външно „османците" не се отличават особено от членовете на други рокерски банди – те носят кожени елеци с емблемите на своя клуб и спазват строга йерархия. Официално те се представят като "боксов клуб за младежи". Според германските тайни служби обаче, "Османци Германия" е нещо съвсем различно: групировка на престъпници с чуждестранен произход.

 

В цялата страна съществуват общо 16 регионални поделения на "Османци Германия" - основно в региона на Щутгарт, Франкфурт и Кьолн. Полицията предполага, че османските рокери наброяват около 300 души. Самите рокери обаче твърдят, че само в Германия имат 2.500 техни членове, а общо в света - около 3.500 души. Твърди се, че те са изградили свои структури в Турция, Австрия, Швейцария и Швеция.

 

Силите за сигурност многократно провеждаха свои акции срещу рокерите. През март тази година германската полиция проведе хайка в три германски провинции: Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг и Хесен. С участието на над 1000 полицаи и на специални части бяха претърсени общо 60 обекта. Целта беше да се открие доказателствен материал за престъпления, извършени от членове на групата и информации за организационната структура на "Османци Германия". Сегашната забрана се базира именно на събраните тогава доказателства.

Протест на Османците пред Бранденбургската врата

 

Протест на "Османците" пред Бранденбургската врата

 

По време на хайките са били открити оръжия, наркотици, както и различни писания с екстремистка насоченост. От 26 март в Щутгарт се води процес срещу водещи членове на "Османци Германия". Осем от рокерите са обвинени за изнудване, опит за убийство, принуда към проституция и сводничество. В рамките на разследването изникна и една интересна политическа следа. Криминалната служба в Баден-Вюртемберг отдавна изследваше причините за постоянните конфликти между турски и кюрдски рокери. „Новите османци" се смятат за представители на радикалния турски национализъм и именно това ги отличава от останалите рокерски групировки в Германия.

 

Връзка с ПСР на Ердоган?

 

"Беше проучено и това дали "Османци Германия" получават политически указания от чужбина", обяви в края на миналата година директорът на полицията в Баден-Вюртемберг Клаус Цивай. Конкретно става дума за контакти между "Османци Германия" и Съюза на европейско-турските демократи /UETD/, който е смятан за неофициално представителство на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ зад граница.

 

Сходна е оценката на вътрешното министерство на провинция Северен Рейн-Вестфалия. В един доклад, представен пред парламентарната Комисия по вътрешните работи, се казва, че "османските рокери са се позиционирали политически". В доклада се казва още, че членовете на бандата споделят в интернет турско-националистически и отчасти дясноекстремистки възгледи, както и че водещи членове на „Османците" поддържат контакти с представители на Ердогановата ПСР и на турското правосъдие.

 

Финансова помощ от Турция

Конфискувани оръжия и пари в брой по време на хайка в провинция Баден-Вюртемберг

 

Конфискувани оръжия и пари в брой по време на хайка в провинция Баден-Вюртемберг

 

Допълнителни детайли изнесе шефът на вътрешното разузнаване в провинция Северен Рейн-Вестфалия Буркхард Фрайер. В интервю за германската телевизия ZDF той заяви, че „Османците" изпълняват функцията на охранители по време на митинги и демонстрации в подкрепа на турското правителство, провеждани в Германия. Не по-малко тежки са упреците на вътрешния министър на Северен Рейн-Вестфалия - Херберт Ройл. Пред местния парламент той говори за активности на рокерската банда, които са били насочени срещу ПКК, турски леви екстремисти и движението на Гюлен.

 

Въпросните действия са били одобрени от турските власти като "антитерористични акции". Германското телевизионно предаване „Фронтал 21" пък съобщи, че депутат от управляващата турска партия е превел голяма сума на рокери от "Османци Германия". Същият депутат бил сред организаторите на рокерските протести, състояли се през миналата година, когато германският Бундестаг прие резолюция за „арменския геноцид" – понятие, което е на практика забранено в днешна Турция.

Станете почитател на Класа