Китай отвръща на удара

Китай разкритикува остро последната заплаха на САЩ за увеличаване на митата като “напълно неприемлива” ескалация на тяхната търговска война и се зарече да защити своите “изконни интереси“, съобщава “Асошиейтед прес”.

 

Министерството на търговията на Китай не разкри конкретни детайли в какво ще се състои ответният удар, но Пекин по-рано заплаши с “всеобхватни мерки”. Това предизвика опасения, че може да надхвърли увеличаването на митата от страна на Вашингтон, като наруши операциите на американските компании в Китай.

 

 

Спираловидният конфликт заради жалбите на САЩ относно китайската технологична политика доведе до предупреждения, че може да охлади глобалния икономически растеж. Вашингтон обвинява Пекин в кражба или притискане на компании да предоставят технологии и притеснителни планове за подкрепяно от държавата разработване на роботи и други области, които биха могли да подкопаят американското индустриално лидерство.

 

Вчера американските власти обявиха списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, които евентуално биха могли да бъдат ударени с 10% мито, включително риба, ябълки и аларми срещу крадци. Американските власти допълниха, че това е в отговор на провала на Пекин да промени политиката и да отвърне на последното увеличение на митата от страна на САЩ, увеличавайки собствените си мита върху американски стоки.

 

Напълно неприемливо е американската страна да публикува списък с мита по начин, който увеличава и ескалира напрежението“, се подчертава в изявление на китайското търговско министерство, като се допълва: “За да защитим изконните интереси на страната и нейния народ, китайското правителство ще бъде принудено да наложи необходими контрамерки.”

 

 

В петък Вашингтон наложи допълнителни 25 процента мита върху вносни стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара, включително медицинско оборудване, електроника и фабрични машини. Пекин отговори чрез налагането на подобни мита върху същата стойност американски внос, включително соя и портокалов сок.

Станете почитател на Класа