Тръмп обещава на Северна Корея "блестящо бъдеще", ако изпълни пълна денуклеаризация

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп, ще осигури "блестящо бъдеще" на Северна Корея, ако ядрения въпрос бъде решен в тази страна, заяви държавният секретар на САЩ, Майк Помпео, през втория ден от официалното си посещение в Пхенян.

 

"Президентът Тръмп обещава светло бъдеще за Северна Корея, но за целта е необходимо да се извърши пълна денуклеаризация", цитира го японският вестник "Никей".

 

Не за пръв път Помпео повтаря думите на Тръмп за по-добро бъдеще на севернокорейците. Само часове преди началото на третото си посещение в Северна Корея, той написа в туит, че докато е бил на борда на самолета на път за Пхенян, е разговарял с ръководителя на Белия дом, който отново подчертал своето убеждение, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун "търси различно и по-светло бъдеще за хората в Северна Корея".

 

По време на преговорите в събота, вниманието на американската страна бе насочено към разбиането дали Северна Корея може да предприеме конкретни мерки, както и да определи методите за денуклеаризация и сроковете им.

 

Помпео пристигна в Пхенян в петък и бе посрещнат от заместник-председателя на Централния комитет на Корейската работническа партия, Ким Йонг-Чол, който е лидер на групата за текущите преговори със страната.

По време на тричасовите разговори вчера, страните се договориха да създадат няколко работни групи, които, наред с други въпроси, ще се занимават с денуклеаризацията на Северна Корея. Тези групи ще се погрижат за техническите въпроси, включително оценките на мерките, предприети от Пхенян за разрушаване на ядрената му програма.

 

Според Помпео, "три седмици след срещата на върха в Сингапур между президента Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, неговият екип работи неуморно за постигане на пробив в преговорите". Освен това той потвърди отново, че се гордее с работата, която екипът му е направил.

 

Също така бе съобщено, че ръководителят на американската дипломация е повдигнал пред Северна Корея въпроса за репатрирането на останките на американските военни, убити в северната част на Корейския полуостров по време на войната от 1950-1953 г.

Станете почитател на Класа