Илон Мъск предлага невероятен план за спасяване на децата в пещера в Тайланд

Предприемачът и изобретател Илон Мъск обяви в Twitter, че инженерите от космическата компания SpaceX и фирмата му за разкопки и инфраструктура Boring Co, са се обърнали към Тайланд, за да проверят лично дали могат да помогнат за спасяване на децата в капан в пещерата на Тхам Луанг , разположена в северната част на страната. Освен това той предложи нестандартна идея за евентуална евакуация на учениците.

 

"Може би си струва да се опита поставяне на найлонова тръба с един метър в диаметър (или няколко по-къси тръби за най-трудните участъци) през мрежата от пещери, напомпана с въздух, като надуваем замък Това трябва да създаде въздушен тунел под водата под покрива на пещерата и да се саморегулира", пише Мъск.

 

На 2 юли дванадесет деца и техният треньор по футбол бяха открити живи, десет дни след изчезването им в пещерата. Спасителната операция все още е далеч от успешното приключване. Първоначално бе предупредено, че спасяването може да продължи няколко месеца, но тъй като тази седмица в района се очаква мусонни дъждове, е вероятно да се извърши опит за спасяване в следващите дни.

 

За да се улесни излизането на децата, специалистите източват водата от пещерата. Нивото й обаче спада много бавно, с един сантиметър на час или по-малко. Тайландските власти се опитаха също да пробият дупки в пещерата, за да помогнат за изтичането на повече вода, но дебелината на скалата е възпрепятствала тези усилия.

Станете почитател на Класа