Санкции срещу родители

Австралия въвежда санкции срещу родители, отказващи да ваксинират децата си

 

Страната стартира политиката „Няма ваксина – няма помощи“ през 2016-та година, като в резултат 246 000 деца повече са били ваксинирани, а степента на покритие се покачва до 92.2%

Австралия ще засили политиката си „Няма ваксина – няма помощи“, като въведе допълнителни финансови санкции на родителите, които отказват да ваксинират децата си, съобщава Independent.

 

Родителите ще губят по 28 австралийски долара (21 американски долара) данъчни облекчения, получавани на всеки две седмици, за всяко дете, което няма актуални имунизации. Досега родителите, чиито деца не са ваксинирани, губеха в края на годината облекченията в данъчните задълженията, които се полагат на семействата – 737 австралийски долара. Австралия стартира политиката „Няма ваксина – няма помощи“ през 2016-та година, като в резултат 246 000 деца повече са били ваксинирани, а степента на покритие се покачва до 92.2%, посочва изданието iflscience.com.

 

Новата санкция ще донесе сравнително сходни по общ размер загуби, но според властите ще служи като “по-редовно“ напомняне. За родителите, печелещи повече от 80 долара на ден, ще има допълнителни санкции.

 

Този ход на австралийското правителство е част от укрепването на съпротивата срещу движението на „анти-ваксърите“, след като делът на деца под 7-годишна възраст, чиито родители съзнателно отказват да ги имунизират, нарасна от 0.23% през декември 1999-та година до 1.77 процента през декември 2014-та.

 

Според министъра на социалните услуги Дан Техан мярката се налага, тъй като трябва да бъде защитено общественото здраве. „Имунизацията е най-безопасният начин да се предпазят децата от заболявания, които са предотвратими с ваксини“, посочва той в официално съобщение, цитирано от news.com.au. „Родители, които не имунизират своите деца, поставят риск както тях, така и чуждите деца“, добавя той.

 

Новината идва на фона на публикация във водещо медицинско издание в Обединеното кралство, която констатира, че морбили „остава заплаха“ за британската общественост, след като само до 18 юни са регистрирани 643 случая, на фона на 274 случая през цялата 2017-та година.

 

През септември миналата година Световната здравна организация (СЗО) обяви, че болестта морбили е елиминирана в Обединеното кралство. На Острова бяха постигнали целта на СЗО 95% от 5-годишните деца да получат първата доза ваксини срещу морбили, паротит и рубеола (МПР).

 

Но списанието установява, че в Европа има няколко избухвания на морбили в страни, в които исторически нивото на МПР ваксинация е ниско, като Румъния, Франция, Гърция и Италия, като в Европейския съюз са регистрирани 48 смъртни случая от 2016-та година насам.

 

Водещият автор д-р Малиа Мотен, която е част от екипа по опазването на здравето в Англия, заявява, че най-новите случаи във Великобритания се отнасят главно до „внос от Европа“. Поставянето на МПР ваксини значително намаля в края на 90-те години на миналия след публикуването на изследване на Андрю Уейкфийлд, което предположи възможна връзка между ваксинацията и аутизма. Редица експерти обаче опровергаха тотално неговото проучване и той беше изваден от медицинския регистър през 2010-та година.

 

От британската здравна служба заявяват, че докато в момента на ваксинация сред децата са много високи, то нивата на покритие са намалели до 80% през 2003-та година, което означава, че сериозен брой незащитени тинейджъри и млади хора могат да се разболеят от морбили.

 

Д-р Мери Рамзи, ръководител на имунизационното звено към британската служба за обществено здраве, заяви: „В началото на века се наблюдава спад на покритието на МПР ваксинациите върху децата и като следствие на това сега виждаме случаи на морбили при млади хора. Морбили може да бъде по-сериозна заплаха при възрастните с по-голяма вероятност за хоспитализация и възникване на усложнения“.

 

„Морбили циркулира в Англия и останалата част от Европа. Често мислим за свързаните с пътувания ваксини, преди да заминем някъде на почивка, но е добре да проверяваме и дали сме изрядни с рутинни ваксини като МПР. Ако не сме сигурни, важно е да се свържем с личните си лекари, за да наваксаме, ако е необходимо“, съветва д-р Рамзи.

 

 

ПО ТЕМАТА:

Гейтс: „В света днес има 6,5 милиарда хора и броят им върви към 9 милиарда. И ако ние свършим наистина добра работа с НОВИТЕ ВАКСИНИ, ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ, репродуктивното здравно обслужване, вероятно бихме могли да намалим този брой с 15%…“,-ВИДЕО:

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа