Иранските военни заплашват да спрат международния петролен транспорт през пролива Ормуз

Корпусът на Ислямската революционна гвардия е готов да затвори Ормузкия проток, за да прекъснат международния превоз на петрол, съобщава агенция YJC, цитирайки иранския генерал Исмаил Косари.

 

"Ако износът на ирански петрол бъде ограничен, няма да позволим извличането на петрол в света през пролива на Персийския залив", каза Косари. Ормузкият пролив е стратегически проход от Персийския залив към Оманския залив ( Арабско море), като през него се транспортират 20% от световния нефт.

 

Миналата седмица висш служител на Държавния департамент на САЩ, говорейки при условие на анонимност, заяви, че Вашингтон ще се опита да убеди своите съюзници да спрат да купуват петрол от Иран от началото на ноември.

 

"Ще съкратим иранските потоци от средства и напълно ще подчертаем злонамереното поведение на Иран в целия регион", каза източникът, като добави, че делегация на САЩ скоро ще се отправи към Близкия изток, за да насърчи износителите на петрол от Персийския залив да осигурят доставките на суров петрол, когато Иран бъде изгонен от пазара през есента.

 

В отговор на изявленията на САЩ, президентът на Ислямската република Хасан Рохани предупреди, че регионалното снабдяване с петрол ще бъде в опасност, ако САЩ успеят да убедят съюзниците си. "Изглежда, че те не осъзнават какво казват, когато декларират, че няма да позволят на Иран да изнася дори една капка петрол", каза президентът и добави: "Много добре, ако [американците] могат да направят такова нещо, след това само вижте резултата! "

 

Енергийният комитет на Иран заяви, че персийската страна ще внася стоки само от държави, които купуват петрола й. "Ние ще обменяме петрол за стоки, което означава, че закупуването на стоки ще зависи от продажбите на петрол. Искаме да информираме нашите пазари и страните, които купуват петрола ни - ще купуваме продуктите им, само ако те купуват нашия петрол", заяви представителят на комисията за енергия на Иран Асадолах Карехани, който добави, че се създава работна група, която да финализира споразуменията за тези обмени.

Станете почитател на Класа