Не е параноя: Проучване потвърждава, че телефонът дори ни гледа

Ако някога сте имали подозрението, че телефонът ви може да ви следи, нови изследвания показват, че не сте параноик.

 

Изследователи от Северозападния университет в Бостън (САЩ), прекарват една година в опит да определят дали приложенията за смартфони, записват нашите лични разговори без разрешение за събиране и изпращане на лични данни на рекламодатели, съобщава Gizmodo. Резултатите от проучването донесоха две новини, една добра: телефонът ви не ви слуша (или поне не е редовно), а друга лоша: той ви наблюдава.

 

Според изследователите, някои приложения за смартфони записват видео последователности от нашите екрани, правят екранни снимки на нашата дейност и след това ги предават на трети страни.

 

Учените от Бостън са проучили 17,260 популярни приложения за Android, много от които са собственост на Facebook, а други 8,000, които изпращат информация директно на Facebook. Проучването установи, че повече от половината от изследваните приложения имат "разрешение" за достъп до камерите и дори микрофона на потребителите, което означава, че те могат да активират тези функции в определено време, при условие, че приложението е отворено.

 

Анализаторите използваха автоматизирана система за взаимодействие с приложенията, търсейки мултимедиен файл, който бива изпратен, по-специално до домейни на трети страни.

 

По този начин, когато един от изследваните телефони използвал приложение за доставка на храни GoPuff, информацията за взаимодействие с приложението бе записана и изпратена до трета страна, свързана към компанията за анализ на мобилни телефони Appsee. Записът, изпратен до тази компания, включвал дори екрана, където потребителите са въвели пощенския си код за доставка.

 

Appsee публикува получената информация на своя уебсайт и обвини декларацията за поверителност на GoPuff, че не е разяснила пред потребителите си, че Appsee има достъп до личните им данни. След разследването изпълнителният директор на компанията увери, че Appsee "незабавно деактивира възможностите за проследяване" и елиминира всички записи от сървърите си.

 

Очаква се пълното проучване да бъде представено на конференцията на симпозиума "Подобряване на технологиите за защита на личните данни", който ще се проведе в Барселона, Испания следващия месец.

Станете почитател на Класа