Япония ще отвори отново атомната електроцентрала, засегната от бедствието през 2011 г.

На 4-ти юли регулаторният орган на Япония за ядрена енергия позволи повторното откриване на ядрената централа Tokai 2, съоръжение, разположено на около 70 км североизточно от Токио, повредена от земетресението и вълните цунами, което удариха страната през март от 2011 г..

 

Това е първото предприятие, засегнато от това бедствие, което е преминало този тест, въпреки че ще трябва да предприеме още различни мерки, за да възобнови своята дейност. Земетресението е причинило аварийно загасване и вълната от 5,4 метра е блокирала един от трите генератора за електрозахранване, но останалите два са успели да охладят реактора три и половина дни по-късно.

 

Токай 2 още ще трябва да се изправи пред инспекция през ноември, когато ще стане на 40 години и ще достигне максималната възраст, която Япония установява за този тип съоръжение. Ако не успее да премине този тест, централата може да бъде демонтирана и, дори да отговаря на стандартите, е малко вероятно да заработи отново преди март 2021 г.

 

Централата има реактор от 1.1 милиона киловата, както във Фукушима 1.
Поради близостта си до столичния район, Tokai 2 се характеризира с най-голям план за потенциална евакуация: при авария 960,000 души ще трябва да напуснат домовете си, за да избягат от район, който обхваща 30 километра наоколо.

 

На 11 март, 2011 г., масивна вълна цунами, предизвикана от земетресение с магнитут 9.0 изключи системата за охлаждане на реакторите в АЕЦ Фукушима.


Този факт причини изтичането на силно радиоактивни материали. Това се смята за най-голямото ядрено бедствие след Чернобил (днешна Украйна), което се случи през 1986 г.

 

Станете почитател на Класа