"Триъгълникът на смъртта" в Южна Италия

Кампания е известна с прекрасните си плажове и добрата кухня, но не и с т.нар. Триъгълник на смъртта, който сее смърт и зарази. Отровните сметища там са просто навсякъде – под и над земята.

Крайбрежието на Амалфи и останките на Помпей са сред многобройните забележителности, с които се слави регионът Кампания. Не така известен е триъгълникът на смъртта - областта между градовете Неапол и Казерта, където хората живеят сред бунища, вдишват отровни изпарения от горящи отпадъци и пият замърсена вода.

 

Черни облаци над Кампания

  • Крайбрежието на Амалфи и останките на Помпей са сред многобройните забележителности, с които се слави регионът Кампания. Не така известен е "триъгълникът на смъртта" - областта между градовете Неапол и Казерта, където хората живеят сред бунища, вдишват отровни изпарения от горящи отпадъци и пият замърсена вода.

 

Тази снимка показва катастрофалното развитие от 2015 г. насам: Всъщност сметищата ги има от повече от 30 години: Камората и различни местни и международни фирми сключват сделки с политици за нелегално складиране на отпадъци, благодарение на което те пестят милиони, обяснява фотографът Стефано Скирато. И добавя: Но как да заснемеш проблем, който е заровен под земята?!

Невидимата смърт

  • Тази снимка показва катастрофалното развитие от 2015 г. насам: "Всъщност сметищата ги има от повече от 30 години: Камората и различни местни и международни фирми сключват сделки с политици за нелегално складиране на отпадъци, благодарение на което те пестят милиони", обяснява фотографът Стефано Скирато. И добавя: "Но как да заснемеш проблем, който е заровен под земята?!"

 

Десетилетия наред милиони тонове боклук са били закопавани под земята. На някои места нелегално заровените отпадъци са толкова много, че вече са образували цели хълмове, които едно време изобщо не ги е имало, споделя фотографът Скирато.

Закопаните боклуци

  • Десетилетия наред милиони тонове боклук са били закопавани под земята. На някои места нелегално заровените отпадъци са толкова много, че вече са образували цели хълмове, които едно време изобщо не ги е имало, споделя фотографът Скирато.

 

Темата не му дава мира. Стефано Скирато разговаря с много жители в региона - и те един след друг споделят същата тревога. Срещнах деца, загубили родителите си и родители, изгубили децата си - някои от тях още са били кърмачета. Когато ми разказаха как десетмесечно бебе е заболяло от рак, си дадох сметка, че проблемът наистина е огромен.

Изгубени поколения

  • Темата не му дава мира. Стефано Скирато разговаря с много жители в региона - и те един след друг споделят същата тревога. "Срещнах деца, загубили родителите си и родители, изгубили децата си - някои от тях още са били кърмачета. Когато ми разказаха как десетмесечно бебе е заболяло от рак, си дадох сметка, че проблемът наистина е огромен."

 

Скирато разказва за една 60-тодишна жена от Терзиньо. Когато ѝ установили рак, тя забелязала, че и много нейни съседи са заболели от същата болест. Всички те живеели недалеч от нелегално сметище. Жената тръгнала от врата на врата и си водела записки за всички болни. Нейните записки по-късно се превръщат в официален регистър на раковите заболявания в Терзиньо.

Регистър на раковите заболявания

  • Скирато разказва за една 60-тодишна жена от Терзиньо. Когато ѝ установили рак, тя забелязала, че и много нейни съседи са заболели от същата болест. Всички те живеели недалеч от нелегално сметище. Жената тръгнала от врата на врата и си водела записки за всички болни. Нейните записки по-късно се превръщат в официален регистър на раковите заболявания в Терзиньо.

 

За екологичните и здравни проблеми в региона се знае отдавна. Но едва през 2016 г. италианската Здравна служба официално потвърждава, че има връзка между нелегалните сметища и алармиращо високия процент на ракови заболявания. Съобщението подейства като бомба, хората бяха разгневени, разказва Стефано Скирато.

Новината подейства като бомба

  • За екологичните и здравни проблеми в региона се знае отдавна. Но едва през 2016 г. италианската Здравна служба официално потвърждава, че има връзка между нелегалните сметища и алармиращо високия процент на ракови заболявания. "Съобщението подейства като бомба, хората бяха разгневени", разказва Стефано Скирато.

 

Независимо от замърсената околна среда и отровената почва повечето хора от Триъгълника на смъртта не искат да напуснат домовете си. В днешна Италия е трудно да си намериш работа. Хората са родени и израснали тук. Тук им е коренът. Това е техният роден кът и те не искат да го напуснат, казва Скирато.

Отровеният роден край

  • Независимо от замърсената околна среда и отровената почва повечето хора от "Триъгълника на смъртта" не искат да напуснат домовете си. В днешна Италия е трудно да си намериш работа. "Хората са родени и израснали тук. Тук им е коренът. Това е техният роден кът и те не искат да го напуснат", казва Скирато.

 

От 2016 г. насам това е парлива тема не само за регионалните политици. Конкретни мерки обаче не се взимат. Хората знаят за проблема и искат справедливост. Не желаят този проблем да се премълчава. Само че прочистването на региона иска много средства и е опасно, казва фотографът Стефано Скирато. Открито било сметище, в което имало дори радиоактивен материал.

Дори радиоактивни отпадъци

  • От 2016 г. насам това е парлива тема не само за регионалните политици. Конкретни мерки обаче не се взимат. "Хората знаят за проблема и искат справедливост. Не желаят този проблем да се премълчава. Само че прочистването на региона иска много средства и е опасно", казва фотографът Стефано Скирато. Открито било сметище, в което имало дори радиоактивен материал.

 

Стефано Скирато публикува разкритията си в книга, чието издаване е финансирано от дарители. Освен това програмисти разработват мобилно приложение за смартфони, което помага да се издирват нелегални сметища и да се съобщава за тях на местните власти. Това е единственото, което можем да направим засега, казва Скирато.

Молитва за по-добро бъдеще

  • Стефано Скирато публикува разкритията си в книга, чието издаване е финансирано от дарители. Освен това програмисти разработват мобилно приложение за смартфони, което помага да се издирват нелегални сметища и да се съобщава за тях на местните власти. "Това е единственото, което можем да направим засега", казва Скирато.

Станете почитател на Класа