Обещал ли е на Тръмп кралят на Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол?

"Аз сега говорих с краля на Саудитска Арабия Салман и му обясних, че заради объркването и дисфункцията в Иран и Венецуела, бих желал Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол до 2 000 000 варела, за да компенсира разликата ... Цените са твърде високи, той е съгласен! ", заяви американският президент Доналд Тръмп в събота на своя Twitter акаунт.

 

Съобщението дойде в контекста на продължаващото засилване на цените на петрола, след решението на ОПЕК и Русия да увеличат производството на един милион барела, за да компенсират намаляването на производствените обеми във Венецуела и Иран.

 

Тръмп в момента е под обстрел на критики от страна на демократите, които настояват, че високите цени на петрола са причинени от решението на президента да се оттегли от ядрената сделка с Иран, съобщава вестник The Wall Street Journal.

 

Саудитската Прес-агенция излезе с изявление, потвърждаващо, че Тръмп и крал Салман са говорили, но двамата лидери само обсъдили "нуждата да се направят усилия за поддържане на стабилност" на петролните пазари.

 

В изявлението се подчертава също така, че има взаимно разбиране по отношение на необходимостта страните, произвеждащи петрол, да "компенсират евентуалния недостиг на доставки", но не споменават конкретно споразумение.

 

Рияд, въпреки че е съюзник на Вашингтон, е предпазлив в отговора на конкретни призиви за извличане на повече суровини. Саудитските власти твърдят, че възнамеряват да балансират пазарите, като поддържат цени нито твърде високи, нито твърде ниски.

 

Впоследствие администрацията на Тръмп изясни първоначалния коментар на президента. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс саудитският крал е потвърдил възможността за използване на резерви в производството на нефтопродукти.

 

Според говорителката "лидерите потвърдиха своя ангажимент за здравословен и стабилен световен енергиен пазар в полза на всички страни. В допълнение, те се съгласиха, че балансът на световния пазар на петрол е необходим, за да се гарантира достъп до надеждна и достъпна енергия за всеки", каза Сандърс.

Станете почитател на Класа