Тръмп заплашва СТО, ако не се отнася "адекватно" със САЩ

Американският президент Доналд Тръмп отново защити спорните си позиции по търговията и митата, въпреки предупрежденията на големите инвестиционни банки за заплахи за икономическия растеж.

Когато се срещна в Овалния кабинет с премиера на Холандия Марк Рутте, американският президент заяви, че Световната търговска организация (СТО) е злоупотребила със Съединените щати. "Надявам се, че те ще променят начина си. Третираха ни много лошо за много, много години ", цитира президента официалният сайт на Белия дом.

 

"Все още не планираме нищо, но ако не се отнасят добре към нас, ще направим нещо", добави Тръмп.

 

На същото заседание президентът увери, че САЩ и преговарящите му са "много близо до изготвяне на някои много добри търговски споразумения, справедливи търговски споразумения, търговски споразумения честни към нашите данъкоплатци и нашите работници и нашите фермери"

 

Новите коментари на Тръмп, твърдят анализатори, увеличават признаците, че административната политика на САЩ по световната търговия започва да създава проблеми.

 

Goldman Sachs предупреди, че втората половина на 2018 г. ще бъде трудна за инвеститорите, тъй като те ще бъдат изправени пред мита и повишаващи се лихвени проценти, съобщава The Guardian. Последното проучване на IHS Markit за американските фабрики отбелязва, че митата водят до повишаване на разходите на американските производители и до забавяне темпа за членовете на еврозоната.

 

В друго явно предупреждение, JP Morgan заяви, че търговската война "с пълна сила ще отвори дупка в глобалния икономически растеж, поради намаляването на обема на търговията, прекъсването на веригата за доставки и загубата на доверие".

Станете почитател на Класа