Нова теория хвърля светлина върху мистерията на Стоунхендж

Безброй специалисти обсъждат десетилетия как са премествани гигантските каменни скали на Стоунхендж, особено олтарният камък от шестстотин тона. Сега двама британски учени са предложили нова хипотеза за произхода на мегалитите и маршрута, използван за транспортирането им от Уелс до равнината Салисбъри.

 

Ричард Бевинс, от Музея на Уелс и Роб Айксер, от Университета на Лестър, са преразгледали работата на геолога Хърбърт Хенри Томас, която в продължение на повече от 80 години се счита за възприетото обяснение на транспортирането на камъните. „Новите аналитични методи, включващи най-напредналото сканиране на изображения разкриват, че ключови позиции, считани от дълго време за места на произхода на сините камъни на Стоунхендж, може да се изключат", казват изследователите в проучването си, публикувано в списание "Античност".

 

Според тях, най-големите камъни идват от равнините Марлборо, а най-малките от планините Пресели, в окръг Пемброкшир (в Югозападен Уелс). А пясъчникът на олтара е чужд и за двете области и най-вероятно произхожда от Сенни Бедс, формация, която се простира от Ланели в Уелс, до Хирфордшир, Англия.

 

От друга страна, ако предишните теории твърдят, че камъните са били движени по морски пътища, изследователите предполагат, че древните хора биха могли да ги транспортират по "каменен път", използвайки дънери и животинска тяга.

Станете почитател на Класа