Times: Тръмп ще потопи НАТО

Сред лидерите на ЕС все по-отчетливо расте опасението, че Тръмп «ще потопи в хаос» предстоящата среща на НАТО. Американският президент подлага на съмнение запазването на алианса и свързва недостатъчните разходи на европейците за отбрана с техния положителен търговски баланс. Доказателство за това е отказът да подпише декларацията на G7, пише The Times

 

 

Лидерите на ЕС планират да увеличат вложенията и да укрепят сътрудничество си във военната сфера, за да занижат зависимостта на НАТО от американската подкрепа.

«Независимо от нашите непрестанни опити да запазим

единството на Запада, трансатлантическите отношения са подложени на невероятен натиск заради политиката на Тръмп», заяви по-рано председателят на Европейския съюз Доналд Туск.

 

Според него, Белият дом има враждебно отношение към международния ред, в това число към НАТО.

«За съжаление, разколът не се ограничава само до търговията. Надявайки се по-добро, ние сме длъжни да подготвим ЕС за най-лошия сценарий в развитието на събитията», подчерта Туск по време на тържествената вечеря.

 
«Европа трябва с още по-голяма отговорност да се отнесе към собствената си сигурност.
По такъв начин ЕС предприема стъпки, за да засили европейската сигурност с помощта на увеличаване на отбранителните инвестиции, развитието на потенциала и оперативната готовност», се казва в комюникето на организацията, което притежава изданието.
 
 
 

 

Станете почитател на Класа